Udruženje mladih novosadskih intelektualaca vas poziva na manifestaciju povodom Oktobra – meseca pravilne ishrane, koju organizuje Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad.

Manifestacija će se održati u utorak, 16. oktobra od 11 do 13 časova, na prostoru ispred studentskih domova S. Bajić i V. Vlahović.

Na manifestaciji će mladi imati priliku da pogledaju izložbu namirnica koje se preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Studenti, volonteri Zavoda će svojim vršnjacima davati informacije o značaju i hranljivosti pojedinih namirnica kao i o njihovoj pripremi. Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta sa smera gastronomije spremiće obrok od svežeg voća i povrća, tako da će mladi na licu mesta imati priliku da degustiraju hranu pripremljenu od strane svojih vršnjaka.

Specijalni gost manifestacije biće profesionalni kuvar i karving majstor, Pavel Hrćan, koji je 2013. godine imenovan za vicešampiona Srbije za svoja umetnička dela od voća i povrća. Studenti volonteri Zavoda će anketirati svoje vršnjake o njihovim navikama u vezi ishrane, deliti promotivni zdravstveno edukativni materijal, meriti stepen uhranjenosti (BMI) i ukazati na značaj preventivnih pregleda. Obzirom da varenje počinje već u ustima, na manifestaciji će se istaknuti i značaj pravilnog sprovođenja higijene usta i zuba.

Studentima će se takođe predstaviti aspekti pravilnog čuvanja i transporta namirnica, kako bi sebi obezbedili i van kuće bezbedan, kvalitetan obrok. U svečanoj sali Zavoda na IV spratu, u 12 časova održaće se predavanja na temu “Pametna creva” i “Ugljeni hidrat – uzrok gojaznosti, odlične forme i sportskih rezultata”.

“Sve što putem hrane unosimo u organizam gradi nas i menja, a od toga šta smo uneli zavisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.” Hipokrat

Pravilna ishrana je jedan od uslova za kvalitetan i dug život, dobru psihofizičku kondiciju, dok nepravilna ishrana može da bude uzrok raznih zdravstvenih problema. Ovom akcijom očekujemo podizanje svesti studenata o neophodnosti uvođenja pozitivnih gastronomskih navika, tri glavna obroka i raznovrsnosti u ishrani.

Ukoliko želite da saznate nešto više o Udruženju mladih novosadskih intelektualaca posetite naš ”dan otvorenih vrata” u ponedeljak od 17 časova, u svečanoj sali Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu, na četvrtom spratu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments