Subota na Trgu galerija u znaku Publike u fokusu

       

Obeležavanjem kraja školske godine, Međunarodnog dana dece, ali i kraja sezone brojnih projekata koje Galerija Matice srpske realizuje u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad 2021“ sutra, 1. juna Trg galerija biće mesto susreta mladih i dece. 

U subotu, 1. juna, program počinje u 11 sati u velikoj Sali Save Tekelije kada će biti održan koncert iznenađenja za bebe i roditelje koji se realizuje kroz projekat “Odrastanje uz umetnost – Beba u Galeriji“ u saradnji sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada, a kroz javni konkurs “Publika u fokusu“, Fondacije “Novi Sad 2021“. Ukoliko ne stignete da svoje bebe odvedete na koncert u 11 sati, dođite u 12 i 30 kada će muzičari ponoviti koncert za vaše najmlađe.

Takođe, od 11 sati, na platou ispred Galerije, biće održane radionice za decu “Oživimo Trg galerija“, dok će u 12 i 30 sati u parku ispred Galerije biti upriličena izložba dečijih radova “Moja umetnička avantura“ koja je organizovana u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Radosno detinjstvo“.

Zahvaljujući projektima “Mala škola muzeologije“ i “KULtura kroz Novi Sad“, koji su realizovani kroz javni poziv “Publika u fokusu“ Fondacije “Novi Sad 2021“, srednjoškolci su bili aktivni učesnici u kreiranju programa u Galerije Matice srpske. Jedan od rezultata ovih brojnih aktivnosti je i vođenje kroz aktuelnu izložbu “Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti“ koje počinje istog dana u 17 sati, a na kojem će srednjoškolci uključeni u realizaciju projekata, aktuelnu muzejsku postavku tumačiti iz svog ugla.

Protekla školska godina posebno je bila u znaku najmlađih jer su kroz programe “Odrastanje uz umetnost – Beba u Galeriji“, “Mala škola muzeologije“ i “Kultura kroz Novi Sad“, a u saradnji Galerije Matice srpske i Fondacije “Novi Sad 2021“, deca i mladi na zanimljiv i kreativan način uživali u umetnosti i kulturi.

Priređivanje proslave 1. juna na Trgu galerija, s jedne strane ukazuje na važnost otvorenosti ustanova ka deci i mladima, dok s druge strane, ukazuje na značaj ovog trga kao važne kulturne tačke grada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments