Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam izdvojio je 120 miliona dinara za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica, kao i za sprovođenje javnih radova na lokalnom nivou.

“Cilj ovog projekta jeste podsticaj za zapošljavanje medicinskih stručnjaka i inženjera, preduzetnika, kao favorizovanje ženskog i socijalnog preduzetništva, mladih i ugroženih društvenih kategorija”, stoji u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Kroz ovaj projekat dodeljuju se bespovratna sredstva u iznosu od 930.000 dinara za svakog novozaposlenog lekara, stomatolaga, medicinsku sestru ili inženjera. Nakon toga, poslodavac je u obavezi da sa ovim licima zasnuje radni odnos od najmanje tri godine, kao i da u tom periodu zaposlenom isplaćuje najmanje prosečnu zaradu ostvarenu u privredi APV u 2017. godini.

Finansijska sredstva za novo zapošljavanje iznose 59,6 miliona dinara, odnosno 32,7 miliona za visokoobrazovana i deficitarna zanimanja.

“Kroz javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje, sredstvima od 45,4 miliona dinara, podstiče se razvoj preduzetništva, bilo kroz osnivanje radnji, ili privrednog društva. Predviđen podsticaj nezaposlenom licu sa održivom biznis idejom, iznosi 250.000, dok je za samozapošljavanje žena i osoba sa invaliditetom subvencija u visini 300.000 dinara. Na ovaj način se ohrabruju ranjive društvene grupe u ostvarivanju njihovih poslovnih poduhvata. Subvencije za sve ostale kategorije lica i zanimanja opredeljene su iznosu od 22,4 miliona dinara. Ističemo da se iznos od 173.000 dinara po zaposlenom licu dodeljuje za subvencionisanje poreza i doprinosa obračunatih na minimalnu zaradu na godišnjem nivou, čime fiskalno rasterećejumo poslodavce, uz istovremenu poruku zakonodavcima da su niži porezi jedan od uslova razvoja privrede. Naposletku, sa 15 miliona dinara Sekretarijat finansira sprovođenje javnih radova sa ciljem da se radno angažuju nezaposleni i nezaposleni u stanju socijalne potrebe, te na određeni period ostvare platu i putne troškove kroz rad na uređenju ekološkog, urbanističkog i administrativnog ambijenta”, navedeno je u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata.

Model subvencija za zapošljavanje visokoobrazovanih ljudi, koji sprovodi Pokrajinska vlada, primenjiv je i u okviru srodnih projekata Razvojne agencije Vojvodine, ali i drugih relevantnih institucija. Sekretarijat navodi da ukoliko država, putem Razvojne agencije Srbije usmeri podsticaje i u zapošljavanje medicinskog osoblja i inženjera različitih profila, kao i u IT sektor, onda će i postavljeni strateški ekonomski, socijalni i demografski ciljevi biti brže i potpunije ostvareni.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments