Svečano otvaranje 15. “Novosadske jeseni”, će biti u utorak, 23. oktobra u 11 časova na prvom spratu Spensa.

Otvaranju manifestacije će prisustvovati predsednik Pokreta gorana Novog Sada, Petar Viđikant. “Novosadsku jesen” će otvoriti Član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Grada Novog Sada gđa Mira Radenović.

Na samom otvaranju će nastupiti učenici Muzičke škole “Isidor Bajić” iz Novog Sada, kada će nastupiti Uglješa Vukov na harmonici iz klase prof. Ane Tokanović.
Tada će zvanično biti otvorene:

 • izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu;
 • izložba meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno-bezbedne hrane;
 • izložba starih i umetničkih zanata.

Izložba fotografija “Iz ugla jednog fotografa – Sremski Karlovci” će biti otvorena u 18 sati, gde će biti izloženo najboljih 33 radova fotografa koji su kroz svoje objektive zabeležili bogatstvo mesta i ljude koji žive u Sremskim Karlovcima. Fotografi su imali jednodnevnu Foto pustolovinu na prvi dan jeseni, kada su zabeležili dragocene trenutke.

Ovogodišnja, 15. po redu ekološka manifestacija “Novosadska jesen”, posvećena značaju boravka u prirodi kao i sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti priroda kao i naša životna sredina.

U utorak, 23. oktobra, sa početkom u 17 i 30 časova održaće se predavanje Priroda na recept, na kojoj će se kroz prezentovanje naučnih istraživanja prikazati pozitivni uticaji boravka u prirodi, uticaji na fizičko i na mentalno zdravlje.
Govornici će biti:

 • “Šuma i priroda kao lek” – prof. dr Biljana Božin, Medicinski fakultet, Katedra za farmaciju, Univerzitet u Novom Sadu;
 • “Letnje aktivnosti u prirodi”- Štajer Valdemar, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Novom Sadu;
 • “Uprirodi se” – Zanatsko filmska zajednica, Novi Sad;
 • “Pokreni dan dobrom energijom” – November Project, Novi Sad.

Radionice prvog dana na manifestaciji:

 • Sa početkom u 12 sati u Eko kutku, održaće se goranska radionica “Drugačija bašta” namenjena učenicima mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Radionicu realizuje Milica Todorović, pejzažni arhitekta, saradnica Pokreta gorana i izlagač na ovogodišnjoj manifestaciji.
 • Sa početkom u 13 sati u Eko kutku, održaće se radionica “Drvoljub” namenjene učenicima starijeg osnovnoškolskog uzrasta. Radionicu realizuju aktivisti Pokreta gorana Novog Sada.
 • Sa početkom u 17 sati u Eko kutku, održaće se radionica “Pokreni se!” namenjene učenicima novosadskih srednjih škola. Radionicu vode studenti fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Na izložbi meda i zdravstveno-bezbedne hrane će se sa početkom u 17 i 30 sati održati prezentacija Jesenje organske trpeze – “Kako se koristi SPELTA?”. Ovu neobičnu i staru žitaricu i proizvode predstaviće Poljoprivredno gazdinstvo Jeftić.

U 18 i 30 časova na sceni “Novosadske jeseni” će nastupiti Društvo mladih muzičara “Instrumental”.

Ovoga puta će Pokret gorana Vojvodine i Inženjeri zaštite životne sredine imati svoje štandove.

 • Pokret gorana Novog Sada će imati zajednički štand sa Pokretom gorana Vojvodine i predstaviće ekoturističku ponudu za narednu sezonu u Sremskim Karlovcima, dobiju informacije o novom programu koje radi Pokret gorana Novog Sada – Sasvim prirodna subota, kao i informacije o Goranskim Eko Kampovima za narednu godinu.
 • Udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine” će tokom svog učešća na manifestaciji promovisati reciklažu papira i svima koji budu želeli rado izvršiti zamenu starog papira za sadnice cveća i drveća. Pariteti za razmenu biće – 10 kg papira = 1 sadnica cveća i 60 kg papira = 1 sadnica drveća. Svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.
 • Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će takođe imati svoj promotivni štand, gde će predstaviti rad udruženja.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments