Sutra počinje Novosadsko proleće na SPENS-u

       

Manifestacija “Novosadsko proleće” će se održati od 21. do 23. marta, na prvom spratu SPENS-a.

Tokom tri dana održaće se edukativne i kreativne radionice, interesantne tribine, predavanja i promocija gastronomskih užitaka. Posetioci će biti u prilici da kupe nešto šareno i mirisno ili umetnički proizvod izlagača, da pevaju, plesu, druže se i uživaju.

Neizostavni deo su i izlagači i njihovi proizvodi koji će se predstaviti kroz izložbene celine:

 • Izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
 • Izložbu meda i zdravstveno-bezbedne hrane
 • Izložbu starih i umetničkih zanata
 • Izložbu fotografija Slobodana Šušnjevića “Ispod kore san”
 • Izložbu slika Deiane Popov “Recycle Art”

Izložbe su prodajnog karaktera, a ulaz je slobodan.

Radno vreme manifestacije: – četvrtak od 9 do 21 čas                                                                                                – petak od 9 do 22 časa                                                                                                  – subota od 9 do 18 časova

U četvrtak, 21. marta, sa početkom u 17 časova održaće se tribina “Biljne invazije i Novi Sad” (amfiteatar). Početkom 21. veka, zbog prepoznatog negativnog uticaja invazivnih vrsta na okolinu i zdravlje ljudi, porasla je potreba za poznavanjem ovih vrsta. Globalni trend poslednjih godina u rešavanju problema sa invazivnim stranim vrstama je aktivno uključivanje stanovništva. Prvi korak ka postizanju toga je informisanje i razvijanje svesti o problemu invazivnih vrsta, a zatim i aktivno uključivanje u delovanje. Ključni momenat unapređenja trenutnog stanja je osnaživanje građana za inicijativu i aktivnosti na polju rešavanja problema invazivnih vrsta u smislu informisanja i jačanja kapaciteta za aktivno učešće.

Na tribini će se govoriti o više tema:

 • Invazivne vrste – problem urbanih sredina: Novi Sad – grad sa problemom ili
  ne, dr Goran Anačkov, Departman za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematički
  fakultet
 • Upravljanje invazivnim vrstama u zaštićenim područjima, dipl. biolog Ranko
  Perić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
 • Uključivanje građana u borbu i identifikovanju, monitoringu i suzbijanju
  invazivnih vrsta
 • Monitoring populacija ambrozije i WEB aplikacija za automatsko
  kartiranje kao metodusavršavanja istraživačkih tehnika, dr Dušanka
  Perišić, Departman za biologiju i ekologiju i Departman za matematiku i
  informatiku, Prirodno-matematički fakultet
 • Invasive NS – veb platforma za prijavljivanje invazivnih biljnih vrsta na teritoriji grada Novog Sada, Goran Tmušić, istraživač pripravnik,
  Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju i ekologiju
 • Metode suzbijanja invazivnih vrsta procesima sadnje u urbanim sredinama,
  Snežana Mrđan, master inž. poljoprivrede, Institut “Josif Pančić” Beograd

Takođe, u četvrtak, 21. marta, sa početkom u 19 časova održaće se Stručni skup Pokreta gorana Novog Sada za nastavnike novosadskih osnovnih škola “Prednosti i izazovi projektne nastave u obrazovanju za održivi razvoj”. Ovim skupom žele da pruže podršku, pomoć i da osnaže sve prosvetne radnike za bolju i efikasniju realizaciju projektne nastave.

U petak, 22. marta, u amfiteatru sa početkom u 11 časova održaće se prezentacija programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”. Ovo je zajednički projekat pet Pokrajinskih sekretarijata – Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ReCan fondacije i Pokreta gorana Vojvodine. mPlanirano je održavanje Okruglog stola pod nazivom “Od akcije do projektne nastave kroz teme o prirodi i životnoj sredini”, koji ima za cilj razmenu i širenje znanja i jačanje profesionalnih kompetencija prosvetnih radnika u oblasti zaštite životne sredine za uspešniju realizaciju projektne nastave:

 • Ekološki projekti u vrtiću – Željka Milanović, pedagoškinja, PU “Radosno
  detinjstvo” Novi Sad
 • Od ideje do projekta sa ekološkom porukom – Ljiljana Jovanović, predsednica
  Društva učitelja Novog Sada
 • Dinamika globalne orjentacije ka kompetencijama u srednjim školama kroz
  vannastavne aktivnosti mladih, s akcentom na ekološke aktivnosti
 • Podtema – aktivizam mladih, veštine, ideje, elektronska pismenost, grupni
  rad, lično usavršavanje – Olivera Amidžić, stručna saradnica i Danijela
  Dragojević, nastavnica računarstva i informatike, Srednja stručna škola “Branko
  Radičević” Ruma

Takođe, u petak od 14 časova biće održano predavanje “Biljna hrana i prevencija bolesti prostate”. Predavač je dr sci. med. Tomislav Pejčić, sa Instituta za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije. Predavanje se bavi pitanjima – može li način života i način ishrane uticati na zdravlje i u kojoj meri, da li je vegetarijanstvo pomodarstvo ili životna potreba, kako su se hranili naši daleki preci i kako se hrane naši srodnici primati, možemo li po ugledu na njih smanjiti pojavu karcinoma prostate i karcinoma dojke? Moderator predavanja će biti Branislav Marinkov.

Program za decu i mlade

Četvrtak, 21. mart

Pokret gorana će u saradnji sa JP “Vojvodinašume” održati radionice za predškolce i osnovce “Šumske igrarije” (JP “Vojvodinašume”) i “Goroljubi” (PGNS), koje će se održavati u Eko kutku.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u toku 2018. godine, osmislila je i izdala knjigu za decu “Planeta pod lupom”. Predstave će se održati u amfiteatru, sa početkom u 13 časova. Zanimljivu i edukativnu priču o prirodnim bogatstvima i primerima dobre i loše prakse u postupanju sa životnom sredinom, deca prate kroz ilustracije vanzemaljaca koji posmatraju nas i našu planetu Zemlju kroz “lupu”. Ovu zanimljivu priču će na kreativan i zabavan način, kroz ekološke predstave, predstaviti učenici iz:

 • OŠ “Nikola Tesla”, 1. razred, učiteljice: Senka Mučenski, Dolores Cmiljanić
 • OŠ “Đura Daničić”, 1. razred, učiteljica: Biljana Polovina
 • OŠ “Đorđe Natošević”, 2. razred, učiteljica: Biljana Rudović.

Za srednjoškolce pripremljen je kviz “Invazija znanja”, koji se odnosi na temu poznavanja invazivnih biljaka, i održava se u eko kutku sa početkom u 16 časova.

Petak, 22. mart:

Pokret gorana će u saradnji sa JVP “Vode Vojvodine” održati radionice za predškolce i osnovce “Bistar kao voda” (JVP “Vode Vojvodine”) i “Goroljubi” (PGNS), a radionice se održavaju u eko kutku. Za srednjoškolce je i drugog dana pripremljen kviz “Invazija znanja”, koji se odnosi na temu poznavanja invazivnih biljaka, i održava se u eko kutku sa početkom u 16 i 30 časova.

Subota, 23. mart:

Subota počinje sa goranskom radionicom sadnje za decu posetioce “Cvet za komšiju i lepši Novi Sad”. Deca će biti u prilici da sa volonterima Pokreta gorana Novog Sada nauče kako se pravilno sadi cveće i da posade dva cveta, od kojih jedan daruju svom najdražem komšiji, čime se utiče na podsticanje boljih odnosa sa okolinom i smanjenje otuđenosti. Radionica počinje u 10 časova u eko kutku. Sa početkom u 10 i 30 časova program se nastavlja sa goranskom radionicom “Sasvim prirodna subota”, u eko kutku. Mališani će moći da uživaju u dečijoj predstavi “Iscepana bajka” u izvođenju Kreativnog studija “Čarolija”, na sceni “Novosadskog proleća”.

Četvrtak, 21. mart:

 • 18 časova – Društvo “Instrumental” i predškolska ustanova “Dream-Land”, Novi Sad
 • 18 i 30 časova – Škola folklora “AKUD UNS”, Novi Sad
 • 19 časova – Dečiji hor “Zvončići”, Novi Sad
 • 20 časova – “Centar tamburaške kulture”, Novi Sad

Petak, 22. mart:

18.30 Dečiji hor “Čarobne frulice”, Novi Sad
19.30 Udruženje “Folklorika”, Novi Sad
20.30 Novosadski pop hor “Radio Hor”, Novi Sad
21.00 Vojvođanski tamburaši

Subota, 23. mart:

 • 14 i 30 časova –  Folklorni ansambl “Veliko kolo”, Veternik
 • 16 časova – Škola muzika “Melodies”, Novi Sad
 • 16 i 30 časova – Škola folklora “AKUD UNS”, Novi Sad

Udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine” će tokom svog učešća na manifestaciji promovisati reciklažu papira i svima koji budu želeli rado izvršiti zamenu starog papira za sadnice cveća i drveća. Pariteti za razmenu biće – 10 kg papira = 1 sadnica cveća – 60 kg papira = 1 sadnica drveća. Svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će predstaviti svoje publikacije i rad. JP “Vojvodinašume” će tokom svog učešća na manifestaciji u četvrtak promovisati zaštićena prirodna dobra na području Vojvodine. Organizacija “Sa Srbijom na Ti” će se u četvrtak od 18 do 21 čas družiti sa posetiocima i promovisati turističke predele naše zemlje kroz program “Vreme je da sa Vi, pređemo na Ti – upoznajmo Srbiju”. “Salaši za Vas”, autor knjige i televizijskog serijala Mirosalav Božin će predstaviti televizijski serijal u petak, 22. marta, sa početkom u 19 časova u amfiteatru, dok će se celo popodne na centralnom platou na prvom spratu SPENS-a posvetiti predstavljanju turističke i gastronomske ponude vojvođanskih salaša kroz program “Salašarski dan”.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: