Svakom desetom Novosađaninu visok pritisak

       
Foto: pixabay.com

Stanovnici Novog Sada sve su stariji, prosečan građanin ima 40 godina, u proseku živi 73 godine, a vodeći uzroci smrtnosti su hronične, nezarazne bolesti, pre svega kardiovaskularne i maligne. To je pokazala analiza zdravstvenog stanja Novosađana u 2017., koju svake godine rade stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kada je reč o hroničnim bolestima, svaki treći stanovnik ima jednu ili više hroničnih bolesti, a najveći procenat ovih bolesnika je u starosnoj kategoriji od 70 do 79 godina. Svaki treći hronični bolesnik, odnosno svaki deseti stanovnik Novog Sada boluje od arterijske hipertenzije. Bol u leđima je druga najčešća hronična dijagnoza kod oba pola i najčešći je uzrok privremene radne nesposobnosti i odlaska na bolovanje, invaliditet i prevremeno penzionisanje, pišu Novosti.

“Sve je više građana koji imaju bolesti sistema za disanje i mišićno-koštanog sistema”, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. “Kod dece starosti do šest godina, skoro svaka druga registrovana dijagnoza je bolest sistema za disanje, a zatim slede zarazne i parazitne bolesti”.

Stopa nataliteta je ocenjena kao niska, a Novi Sad je jedna od 14 opština u Vojvodini sa mortalitetom ispod 15 procenata, dok većina opština ima vrlo visoke vrednosti mortaliteta.

Žene u Novom Sadu, pokazala je ova analiza, sve kasnije se odlučuju za potomstvo, i decu rađaju između 30. i 34. godine života. Smrtnost odojčadi je niska, što ukazuje na dobru zdravstvenu zaštitu majke i deteta. Po podacima Službe za zdravstvenu zaštita žena, kod pripadnica nežnijeg pola, najčešće dijagnoze su tumori glatkih mišića materice, dobroćudni i zloćudni tumori dojke.

Zdravstvenu zaštitu stanovništvu Novog Sada pruža ukupno 16 zdravstvenih ustanova, a u 2017. u njima je bilo 7.535 zaposlenih, od čega 5.839 zdravstvenih i 1.696 nezdravstvenih radnika. Pacijente je lečilo 1.520 lekara, od kojih su bezmalo 79 odsto specijalisti, 112 stomatologa i 84 farmaceuta. U zdravstvenoj zaštiti dece predškolskog uzrasta, broj lekara je smanjen za 27 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Izvor: Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments