Foto: Iljustracija/nsuzivo.rs

Usled otežanog poslovanja pogođenog pandemijom korona virusa koja traje već skoro 2 godine, mnogi sektori pretrpeli su ozbiljne posledice, a promene su se najviše osetile u ugostiteljstvu, turizmu, hotelijerstvu i saobraćaju

Kako za NS Uživo ističu iz Nacionale službe za zapošljavanje, u deficitarna zanimanja spadaju vozači C,D,E kategorije, kuvari, mesari, pekari, radnici u oblasti građevinarstva (armirači, tesari, betonirci, zidari, moleri, rukovaoci građevinskim mašinama), zavarivači i drugi.

Uzimajući u obzir podatke kojima raspolaže Filijala Novi Sad, u deficitarna visoko kvalifikovana zanimanja uvršteni su: IT stručnjaci, inženjeri mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, profesori fizike, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, internisti, ginekolozi, radiolozi) i stručnjaci za finansije – računovođe.

Nedostatak ovih kadrova uočljiv je nekoliko godina unazad podsećaju, a razlozi za to su višestruki – nezainteresovanost mladih za školovanje na ovim obrazovnim profilima, prvenstveno za zanatska zanimanja, odlazak na rad u inostranstvo ili pak, raspoloživim kadrovima nedostaju specifična znanja i veštine koje se traže na tržištu.

Još jedan bitan razlog za deficit ovih kadrova potiče iz činjenice da usled njihovog nedostatka, vozači, kuvari, građevinari i drugi, od poslodavca traže veće plate u odnosu na period kad nisu bili traženi u tolikoj meri.

S druge strane poslodavci, kako u najvećem broju tvrde, nisu u stanju da odgovore na plate od preko 100 hiljada dinara koliko ovi kadrovi procejuju svoj rad.

Sanja Kužet

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sini
21/10/2021 11:02

Zanatlija ima dovoljno al nas ubise divlje zanatlije tj.čobani koji sad sve rade. Legalne firme nisu konkurentne ni na jednom objektu u N.sadu, jer divljaci rade za pola novca koliko vrede radovi. Na Naselju i objektu Ino-backe od 50 zanatlija, 40 su svi na crno. Tako je i na svim drugim objektima..nit imaju kvalitet, nit daju garancije a boga mi utrkuju se ko ce nizu cenu da kaze…zato prave i legalne zanatlije nemaju sta da traze, dok drzava i inspekcija ćute i zmure na oci…kao da neznamo gde je problem. Zasto se na svakom objektu na ulazu nepostavi spisak svih… Učitaj još »

Aca
21/10/2021 11:31
Reply to  Sini

Slazem se u potpunosti sa tobom ali hocu da ti kazem sto s etice divljeg prevoza putnika, tu nisi u pravu. Znam posto mi je komsija nekad to radio, ne moze da registruje tu delatnost za van linijski taksi, to nije isto kao gradski taksi i u drzavi je problem. Ali svakako se slazem da smo smece od drustva i da je zalosno sto smo dogurali dovde…gde je postala jedna mimi oro ili koja vec sponzorusa bitnija od nekog profesora ili biko kog skolovanog coveka..

Aca
21/10/2021 11:25

Neka neka, kad ih je bio podcenjivali ste ih davali po 35000din. Dace bog da vam rade ovi migrati pa da lupaju kola, truju ljude itd…pa cete onda videti dal ste trebali da im platite…nego sve u svoje dzepove gurate!
Ne treba niki da vam radi!
Kamiodzije znaju da napate turu do nemacke 1500e, restorani ruckove pa 7-8000din a gradjevinci zidanje kuce do prve ploce 4000e!
I onda nemate da platite posten narod, pa ko je ovde lud?

Борис
22/10/2021 13:43

Па нека траже. Ни регистровани мајстори ти не дају гаранцију. Рачун, ко ти је дао рачун. Порез 20% наплаћују али га не прослеђују држави
Живела конкуренција и продуктивност

Slavko
24/10/2021 20:06

Dobrog majstora moras da platis. Svi bi da im ljudi rade za dzabe. 100 000 je mizerna plata za majstora jer tom istom poslodavcu donese bar 200 000 prema ovim danasnjim cenama. Nego bi poslodavci da se bogate na tudjim ledjima.