Foto: Pexels
Sve je veći broj zaraženih nastavnika i sve je teže pronalaženje zamene za predavače, a u Srbiji je za nepunih mesec dana od početka školske godine 50 odsto opština prešlo na onlajn ili na kombinovani model nastave. 

Nova odluka za održavanje nastave u poslednjoj nedelji ovog meseca, donosi se danas. Ministarstvo prosvete će saopštiti u kojim opštinama škole idu na na onlajn ili kombinovanu nastavu, ali i one škole koje nastavljaju sa redovnim radom. A ono što će uticati na odluku jeste sve veći broj nastavnika koji su zaraženi korona virusom, a učenici sve češće “gube” časove.

– Najteža situacija je bila prošle godine u novembru kada smo imali toliko zaraženih nastavnika da školska godina nije mogla da se odvija. Tada smo svi prešli na onlajn, a vrlo brzo je proglašen raspust. Ja u ovom trenutku ne mogu reći precizno koliko je nastavnika zaraženo i koliko ih je u samoizolaciji. Mogu da kažem da je ovo jedan veliki udar korone, ali da ovo nije udar na nastavnike kakav je bio u novembru prošle godine. Prošle godine je bilo gore – rekla je Jasna Janković ispred USPRS-a za Blic.

Takođe navodi da je problem s kojim se prosvetne ustanove trenutno susreću taj da je sve veći broj nastavnika zaraženih koronavirusom. Prema procenama, tek je oko 50 odsto nastavnog osoblja u Srbiji vakcinisano protiv koronavirusa.

Parametri od kojih će zavisiti da li će škole biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni će se voditi statistikom broja vakcinisanih, broja zaraženih u poslednjih 14 dana, procenta pozitivnih testova, trendu rasta ili opadanja broja zaraženih, ali i poštovanju mera u samim školama.

Podsetimo, od ove nedelje sve beogradske srednje škole prešle su na kombinovanu nastavu kao i sedmaci i osmaci u ovim opštinama: Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Kragujevac i Topola.

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je situacija u Novom Sadu nestabilna, ali da škole i obdaništa rade, jer je važno da se edukacija odvija nesmetano, kao i socijalizacija.

Ukupno u 45 opština u Srbiji sve srednje škole su prešle na model kombinovane nastave, dok su na onlajn model prešlo u osam novih opšitina i to u: Bajinoj Bašti, Užicu, Lebanu. Lajkovcu, Ljigu, Ivanjici, Beloj Palanki i Sremskoj Mitrovici.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments