Foto: nsuzivo.rs
Od jutros dva električna trotineta za iznajmljivanje čekaju svoje korisnike ispred ulaza u TC “Merkator”. Reporter NS Uživo iskoristio je priliku da upita Novosađane koliko im znači  novo, sve popularnije prevozno sredstvo i da li će koristiti ovaj vid usluge. 

Iznajmljivanje električnih trotineta u Novom Sadu predstavlja novinu i izazov za vozače, bicikliste i pešake, pa je definisanje uslova ponašanja od presudne važnosti. Cilj bi trebalo biti uspešno i bezbedno uključenje novih učesnika u saobraćaj, započeo je priču prvi sagovornik.

– Ovo je ogromna novina za novosadski saobraćaj. Električni trotineti se voze, koliko sam mogao da vidim, i po stazi za pešake i bicikliste. Ako je već prihvaćen kao zvaničan u saobraćaju, smatram da bi trebalo ozvaničiti i njegov način primene.U Holandiji su, recimo, potrebne registarske tablice za trotinet, a u Španiji se do donošenja zakona trotineti izjednačavaju sa biciklima – nastavlja sagovornik.

Još jedna Novosađanka nije krila oduševljenje novim prevoznim sredstvom u gradu, komentarišući na duhovit način rentiranje trotineta.

-Živim u Novom Sadu, vozim bicikl i leti i zimi. Oduvek sam maštala da se osmisli nešto, a da ne moram da “pedalam”, naročito ujutru kad idem na posao. Kad sam čula da mogu samo stati na trotinet i da će me odvesti gde poželim, pomislila sam – Hej, pa ovaj grad stavrno ide napred – kaže Novosađanka kroz osmeh.

Foto: nsuzivo.rs

Električni trotinet radi po istom principu kao običan trotinet, sa razlikom što ispod platforme za stajanje postoji baterija koja pokreće motor i on može sam da se kreće. Mogu da razviju brzinu do 40 kilometara na čas i sa jednim punjenjem mogu preći od 10 do 25 kilometara.

Gradske vlasti žele da ograniče vožnju na 20 kilometara na čas u većem delu grada, a na osam kilometara na čas u kvartovima sa mnogo pešaka.

Građani mogu da iznajme trotinet tako što će putem aplikacije “JET” na svojim pametnim telefonmima skenirati QR kod koji se nalazi na samom trotinetu. Prilikom vraćanja trotineta QR kod se ponovo skenira i vožnja se naplaćuje. Prethodno je potrebno da aplikaciju povežete sa svojom bankovnom karticom.

Putem aplikacije u svakom momentu možete videti gde je stacioniran slobodan trotinet. Cena vožnje je 7 dinara po minutu.

nsuzivo.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
DarthVaderSithLord
28/10/2021 13:21

Procitajte komentare za Jet aplikaciju i shvaticete da ovo i nije bas tako sjajno.

Last edited 1 mesec ranije by DarthVaderSithLord
vedza
28/10/2021 13:30

Ona se buni sto mora da pedala po ravnici. Dodji sreco na Zabljak da te istreniram pa ti nece trotinet trebat.

Matrix
28/10/2021 19:23

Ja sam cuo da aluminiumska folija blokira signale, kao sto si i ti GPS za locitanje trotineta…
Jel to istina?
… Za druga pitam…

Борис
29/10/2021 00:20

7 дин минут, као да је џабе, за сат 420 динара. У новом саду све јефтино, мати мати.
Врло су нестабилни и опасни како за возача тако и пешака а од зелене енергије ни трага. Како се прави струја?

Dragan Milošev
29/10/2021 08:58

Kako do aplikacije

Čeda
29/10/2021 13:20