Svečana akademija povodom Dana Univerziteta u Novom Sadu

       
Foto: www.uns.ac.rs

Svečana akademija povodom Dana Univerziteta u Novom Sadu održana je danas, 28. juna u prisustvu mnogobrojnih zvaničnika.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na Svečanoj akademiji istakavši da Univerzitet nadilazi nacionalne okvire, a da je dokaz za to i najnovija Šangajska lista za 2019. godinu, na kojoj je novosadski univerzitet u tri oblasti: nauka i tehnologija hrane, veterinarske nauke i hemijsko inženjerstvo svrstan u prvih 500 na svetu.

“Univerzitet u Novom Sadu ustanova je od nacionalnog značaja i jedna od najvažnijih ustanova u AP Vojvodini. Ponosan sam na sve studente, docente, profesore i asistente koji snagu svoga znanja prenose širom sveta”, rekao je predsednik Mirović.

Proteklih godina, kako je naveo, Pokrajinska vlada je, zajedno sa Univerzitetom, radila na razvoju mnogih oblasti i naučnih instituta u okviru novosadskog univerziteta, najavljujući još značajniju podršku toj ustanovi u budućnosti.

“Do kraja godine počećemo radove na izgradnji Studentskog kulturnog centra, završavamo Naučno tehnološki park, čija će prva faza biti puštena u rad tokom oktobra, a očekuje nas i izgradnja nove zgrade Instituta Biosens”, kazao je predsednik Mirović.

“Ovaj veliki jubilej potvrdio je odluku donetu pre 59 godina, odluku da se u Novom Sadu osnuje Univerzitet”, istakao je on.

“Danas je za nas veliki dan. Ponosni smo na sve što je urađeno u proteklih šest decenija i na to što je Univerzitet u Novom Sadu danas respektabilna institucija”, rekao je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Jakšić, zahvalivši se Pokrajinskoj vladi na podršci.

Univerzitet u Novom Sadu je sa preko 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih jedno od najvećih obrazovnih i naučnih središta u Centralnoj Evropi. Spada u red univerziteta koji pokrivaju gotovo sve oblasti nauke i visokog obrazovanja. U sastavu Univerziteta su 14 fakulteta i tri naučna instituta.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru i zamenik Konferencije univerziteta Srbije Miladin Kostić, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu Stevan Pilipović i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: