Izložba crteža i grafike “Planetarni pejzaži“ Jelene Bjelice biće otvorena u danas, 27. januara u 20 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 07. februara. 

“… Univerzalni motiv pejzaža koristim kao paralelu pitanjima o kojima razmišljam. Tako su nastali crteži i grafike iz ciklusa Planetarni pejzaži, kroz koje sam pokušala da sebi pojasnim smisao postojanja, bivstvovanje, promene, transformacije, uspone i padove, prolaznost. Ovi radovi su rezultat refleksije mojih osećanja i razmišljanja…“ (Autorka)

Jelena Bjelica (Novi Sad, 1974) samostalna je umetnica, izražava se kroz crtež, grafiku, sliku. Bavi se grafičkim dizajnom i likovnom pedagogijom. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Odsek grafika kod prof. Živka Đaka, 2000. godine. Osnovala je Atelje mladih 2007. godine, u okviru kojeg različite generacije polaznika upoznaje sa tradicionalnim i eksperimentalnim oblicima likovnog stvaranja. Realizovala je projekat Kultura različitosti, podržan od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine 2016. godine. Stručno se usavršavala u centru za savremenu umetnost “Apoteka“, Vodnjan, Hrvatska 2015. godine, u okviru programa “Erasmus for Young Entrepreneurs“ podržanog od Evropske komisije. Dobitnica je nagrade za grafiku malog formata od Ministarstva kulture republike Srbije, Grafički kolektiv, Beograd, 2000. Članica SULUV-a, ULUPUDS-a i Likovnog kruga. Živi i stvara u Novom Sadu.

Izložba crteža Tamare Žderić biće otvorena danas, 27. januara u 19 časova u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i moći će da se pogleda do 17. februara.

Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovne studije slikarstva završava 2013. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Master studije slikarstva završava na istom fakultetu, 2015. godine. Trenutno je na doktorskim studijama slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je priredila 42 samostalne, žirirane izložbe u zemlji (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Užice, Pančevo, Kovin, Kikinda, Zrenjanin, Apatin, Stara Pazova, Vranje, Ćuprija, Vrbas, Despotovac, Kruševac, Čačak, Smederevska Palanka, Bačka Palanka, Pirot, Trstenik) i u inostranstvu (Prijedor, BiH; Herceg Novi i Kotor, Crna Gora), a učestvovala je na preko 70 grupnih izložbi od kojih su pojedine i međunarodnog karaktera.

Nagrade:

  • 2019. Nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih, oblast umetnosti
  • 2019. Treća nagrada na likovnom konkursu “Nušićijade“
  • 2015. Druga nagrada iz Fonda za crtež “Vladimir Veličković“
  • 2013. Nagrada XVII bijenala studentskog crteža Srbije
  • 2013. Nagrada “Stevan Knežević“ za crtež (FLU)

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2018. godine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments