Četrdeseti jubilarni Međunarodni festival umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2020. otvoren je u Sinagogi nastupom Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu, pod dirigentskom upravom maestra Andreja Bursaća.

Кao solistkinja je nastupila violinistkinja Dijana Adamjan iz Jermenije, pobednica slavnog Međunarodnog violinskog takmičenja “Jehudi Menjuhin” 2018. godine. Prisutnima se obratio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je istakao da je Nomus jedan od najznačajnijih programa u kulturi Novog Sada i izrazio zadovoljstvo što Festival traje punih četrdeset godina.

“Obležavamo jubilej koji je za svako poštovanje, a program koji je Muzička omladina pripremila je na visini tog zadatka. Ponosni smo na Nomus, taj festival bio je jedan od naših jačih argumenata kada smo se borili za titulu Evropske prestonice kulture. Ovaj događaj je spoj svega najboljeg kada govorimo o umetničkoj muzici, a pridaje podjednaku pažnju i tradicionalnom i modernom. Novi Sad ovih dana biće domaćin vrhunskim umetnicima iz nekoliko stranih zemalja, i to je svojevrsan podvig, s obzirom na neprilike izazvane epidemijom. Iako će ovo izdanje biti realizovano u drugačijim okolnostima, siguran sam da će odana publika zaista uživati u delima Betovena i drugih velikana, a posebno u izvođenju pripadnica lepšeg pola na čije učešće je ove godine stavljen naglasak. U želji da Festival nastavi dalje utabanom stazom kvaliteta i inovativnosti, proglašavam jubilarni 40. Nomus otvorenim”, naglasio je Dalibor Rožić.

Na otvaranju Nomusa izvedena su remek-dela Ludviga van Betovena: Кoncert za violinu i orkestar u D-duru, op.61 i Simfonija br.5, u c-molu, op.67.

Međunarodni festival umetničke muzike održava se od 21. do 28. oktobra, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. “Betoven i Heroine” je moto ovogodišnjeg Nomusa koji se sastoji od 10 brižljivo kreiranih programa i sjajnih solista i ansambala iz naše zemlje, kao i iz Austrije, Belgije, Ukrajine, Rusije, Jermenije i Litvanije. Programi će biti održavani u Sinagogi, Svečanoj sali Matice srpske i Srpskom narodnom pozorištu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments