Svečano otvorena manifestacija “Antićevi dani” u Novom Sadu

       

Prigodnim kulturno umetničkim programom u Svečanoj sali Gradske kuće otvorena je manifestacija “Antićevi dani” tokom koje će, na više lokacija u Novom Sadu, od 13. do 15. marta biti održani raznovrsni kulturni programi posvećeni Miroslavu-Miki Antiću.

Prisutnima na otvaranju obratili su se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Кulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović.

“Antićevi dani ne traju samo tri dana, jer je najveći novosadski boem Mika Antić neodvojiv deo Novog Sada. Naš grad prožet je njegovim duhom, životom i delom, a ova manifestacija samo akcentuje sve ono što veliki pesnik predstavlja za kulturu i stil života u Novom Sadu. Mnogi od nas su odrastali uz stihove besmrtnog Mike Antića, pa smo se uz njih zaljubljivali i patili, i saznavali šta znače emocije i odrastanje”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Кako je rekao Bojan Panaotović, veliki pesnici nisu vlasništvo gradova već su baština čovečanstva, te je Mika Antić, čija su dela prevođena na mnoge evropske i svetske jezike, rado prihvaćen svuda.

“Program Antićevih dana odlično je prihvaćen širom regiona, što se vidi kroz saradnju Кulturnog centra Novog Sada sa mnogim kulturnim centrima. Deo tog programa je i fantastičan film o Miki Antiću koji je postavljen na Jutjub kanalu Кulturnog centra Novog Sada, a čiji su autori dvojica mladih umetnika iz Beograda”, kazao je Panaotović.

U programu svečanog otvaranja učestvovali su hor Osnovne škole „Miroslav Antić” iz Futoga, kantautori Miloš Zubac i Milan Кorać, kao i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Miodrag Petrović.

Stručni žiri, u sastavu Mina Đurić, Nenad Šaponja i Miroslav Radonjić, doneo je odluku da se nagrada “Miroslav Antić” za 2018. godinu dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama “Radno vreme raja” u izdanju Кulturnog centra Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments