Foto: Pixabay
Da bi narednih nedelja i meseci za sve pacijente bilo dovoljno krvi, potrebno je da svakog dana oko 800 ljudi u našoj zemlji da krv.

Poslednjih nedelja nije tako, pa su rezerve na minimumu. Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi poručuje za RTS da dobrovoljni davaoci koji nesebično daju deo sebe da bi spasili život nekome zaslužuju jedno hvala svakog dana, kao i da se na ovaj dan svi oni koji nikad nisu dali krv ohrabre i podsete da je za to uvek pravo vreme.

-Rezerve krvi su trenutno jednoipodnevne i nedostaju sve negativne grupe. Pozitivne i nulta pozitivna su poslednjih mesec dana deficitarnije. To su krvne grupe koje su i najčešće u našoj populaciji, ali je trenutno i najviše pacijenata kojima su neophodne – naglasila je Kneževićeva.

Ukazuje da se oseća početak godišnjih odmora i da je to i prouzrokovalo smanjenje rezervi.  Dodaje i da je u toku letnja kampanja da se prevaziđe taj deficit.

Ko može i koliko puta da dâ krv 

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Osoba mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.

Žene mogu krv dati na svaka tri meseca, a muškarci na svaka četiri.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments