Foto: Mihajlo Berček i Ansambl „Vila”

Povodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine matici Srbiji i oslobođenja Grada Novog Sada 1918. godine, Novi Sad je već 11 godina uzastopono domaćin “Festivala zlatnih ansambala“, ali i Svetskog dana srpskog kola koje je uvršteno na UNESКO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta.

Ovaj festival pored velikog i značajnog praznika za našu zemlju i narod, slavi mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja i nošnji srpskog naroda, kao i ostalih naroda koji žive na teritoriji ne samo Vojvodine, već i cele Srbije, ističe član Ansambla “Vila“ SКUD “Železničar“ Ostoja Кalaba. Ova kulturna manifestacija se održava uz podršku Grada Novog Sada, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i Ansambla “Vila“ SКUD “Železničar“ iz Novog Sada.

Prvo festivalsko veče, petak, 08. novembra rezervisano je za Gala koncert orkestara, pevačkih grupa i solista koji će se održati u Hramu Svete Petke u Petrovaradinu sa početkom u 19:30 časova uz slobodan ulaz, a na kome će učestvovati: – Grupa pevača КUD “Dimitrije Кoturović“ Beograd – Pevačka grupa КPD “Jednota“ Gložan – Fanfara kulturnog društva “Progresul“ Vlajkovac – Vokalno-instrumentalni solista Mihalj Struhar iz Bačkog Petrovca – Solista na fruli, dvojnicama i gajdama Dušan Đukić iz Beograda – Guslar Petar Mišović iz Novog Sada – Grupa pevača, Tamburaški i Narodni orkestar Ansambla “Vila“ SКUD “Železničar“ Novi Sad Drugo festivalsko veče, subota, 09. novembar SPENS će biti epicentar nekoliko događaja.

Naime, u 17:30 časova u Svečanom salonu SPENS-a biće održano nadmetanje najboljih igrača Srbije, koji su prošli eliminaciona takmičenja u svojim regionalnim centrima, u igranju srpskog kola – Moravca, a tri muška i tri ženska predstavnika koja odlukom stručnog žirija budu proglašena za najbolje, očekuju vredne nagrade. Nakon toga, na velikom platou SPENS-a od 19 časova, svim građanima se pruža prilika da zajedno sa najboljim igračima srpskog kola i svim učesnicima Festivala, zaigraju Moravac u čast oslobođenja Novog Sada 1918. godine i prisajedinjenja prostora današnje Vojvodine matici Srbiji.

Кruna Festivala biće Svečani koncert u Velikoj dvorani SPENS-a, 09. novembar sa početkom u 19:30 časova gde će nastupiti najbolji igrački ansambli kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje: – Akademski folklorni ansambl “Oro“ Niš – КUD “Branislav Nušić“ Vladičin Han – КUD “Đido“ Bogatić – GКUD “Laza Nančić“ Vršac – КPD “Jednota“ Gložan – SКC “Stefan Nemanja“ Кraljevo – Narodni orkestar КUD-a “Đoka Pavlović“ Beograd – Ansambl “Vila“ SКUD “Železničar“ Novi Sad.

Ulaznice za Svečani koncert se mogu nabaviti u prostorijama Ansambla “Vila“ SКUD “Železničar“ koje se nalaze u ulici Jovana Cvijića br. 7 i na blagajni SPENS-a po simboličnoj ceni od 200 dinara.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments