virus korona

U Srbiji je registrovan prvi slučaj novi soj korona virusa koje su zaraznije od originalne koja je izazvala pandemiju.

Tim povodom član Kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, pričao je u Jutarnjem programu Prve.

– Mi smo sve vreme, mesec i po do dva, upućeni u postojanje novog virusa, ima ga i u Brazilu i Južnoj Africi. Znamo i da se raširio na šezdesetak zemalja, u Evropi je prilično prisutan. U toku smo sa tim kako se prenosi, da je zarazniji, a da postoji i stepen smrtnosti koji je povećan u odnosu na već prisutni virus. Međutim, kada se sve te studije pogledaju, možemo videti da su to karakteristike aktuelnog virusa koji hara svetom već godinu dana, samo je u pitanju jedna “tačkasta malformacija” koja daje novu dimenziju, što bi rekli mikrobiolozi – rekao je on.

– Tamo gde ne postoji potpuna primena mera, gde takođe postoji mogućnost većeg zaražavanja, tamo se, normalno, povećava i smrtnost. To smo mi imali u teškoj situaciji u julu, novembru i decembru… Veći broj infekcija i zaražavanja znači, nažalost, veći broj fatalnih ishoda – rekao je on.

Da li bi trebalo da budemo zabrinuti, britanski naučnici kažu da je zarazniji, smrtonosniji?

– Kolege iz Britanije iznose podatke na osnovu svojih uzoraka, tome nema šta da se doda. Sve mere koje smo primenjivali, primenjivaćemo i dalje. Novi slučaj je još 31. decembra uzorkovan, za nas epidemiologe je to važno, prvi trenutak. Naknadna ispitivanja obavljaju virusolozi, molekularni biolozi, genetičari, oni utvrđuju razlike u odnosu na prethodni virus. Situacija je rešena, svi kontakti gospođe su bili pronađeni, izolovani su. Ali mi ne možemo zaustaviti širenje ovakvih situacija u narednom periodu. Nije meni cilj da nekoga plašim, već da svi shvatimo da ćemo imati pred sobom situaciju u kojoj, čak i uz vakcinaciju, moramo da poštujemo mere – rekao je on.

Tiodorović je dodao da ovo nije trenutak za ublažavanje mera.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments