Foto: Vikipedija

Na teritoriji Novog Sada u prethodne dve godine konstatovano je značajno sušenje stabala. Nakon sprovedenih analiza, zaključeno je da je primarni uzrok sušenja deficit padavina i kumulativno dejstvo suše.

Uslovi urbane sredine predstavljaju neprirodno okruženje za pravilan rast i razvoj stabala, posebno nepovoljan faktor je nepravilan raspored i količina padavina koje drveće dobija u gradskim uslovima.

Jelena Prica, iz Gradskog zelenila, za NS Uživo kaže da se negativan efekat može ublažiti izgradnjom zalivnih sistema, koji omogućavaju biljkama dovoljnu količinu i pravilan raspored vlage tokom celokupne vegetacije.

-Izgradnjom zalivnih sistema omogućiće se opstanak ugroženih zelenih površina, koje imaju izuzetno značajnu ulogu u sistemu urbanog zelenila u Gradu Novom Sadu, te kao takve značajno utiču na kvalitet životne sredine i uslove života građana Grada Novog Sada- rekla je Prica.

Ove godine će biti izgrađena tri zalivna sistema i to u Futoškom parku, Limanskom parku, kao i na delu Bulevaru Evrope (deo od Futoške ulice do kružne raskrsnice na Limanu) u Novom Sadu.

Za navodnjavanje travnatih površina biće ugrađen POP-UP sistem, a na površinama sa cvećem i žbunjem će se montirati sistem KAP PO KAP. Takođe, u okviru ovih radova biće izgrađeni sistemi navodnjavanja korena stabala sa najmodernijom tehnologijom navodnjavanja koja čak i u najzbijenijim zemljištima dovodi vodu, kiseonik i hranljive materije direktno u zonu korenovog sistema, što je posebno značajno za navodnjavanje reprezentativnih stabala u Futoškom parku.

Ivona Karan

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lax
15/03/2021 22:31

S obzirom kolko ima stabala nista posebno ,pranje para i nista vise…

Izmet
16/03/2021 09:05

Da se zahvalim našoj najvećoj gradskoj glavudži al bukvalno i preduzecu koje održava putnu infra strukturu po gradu mi je pomoglo da se rešim kamena u bubregu jednostavmom vožnjicom auta po ulicama …

Last edited 4 meseci ranije by Izmet
Rob
16/03/2021 12:21

Koda se podižu novi drvored onda se radi zalivni sistem. Naknadni rad oko korenovog sistema povećava mogućnost oštećenja korena što može dovesti do većih problema od fizičke suše. Jelena Prica ne zna ništa oko toga, nije žena adekvatne struke, a i direktor Egić nema veze sa životom. Gradsko zelenilo je propalo preduzeće jer ga vode ljudi koji ne znaju taj posao da rade. Na žalost svih građana Novog Sada tzv. političari vode nas u peopas i dubiozu. Žuti su bili lopovi i gamadi, a ovi su 2 x lošiji i gori jer su protuve polu pismene.