Posetioce Kulturnog centra Novog Sada u utorak, 27. februara očekuju tri tribine.

U utorak, 27. februara, od 14 časova, u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada (Katolička porta, br. 5), Centar za društvenu stabilnost održaće treću po redu tribinu „Tajna društva – između mita i stvarnosti“. Prema rečim organizatora, tribina se organizuje sa ciljem osnaživanja kulture dijaloga i obogaćivanja diskusionih sadržaja intelektualne scene Novog Sada.

Učesnici tribine su  Milomir Marić,  prof. dr Nebojša Pajkić i  dr Miša Đurković,koji će posetiocima odgovarati na pitanja koji je obim delovanja tajnih društava, na koji način utiču na društvenu stvarnost i  ko su njihovi članovi.

Moderator tribine je Predrag Rajić, pravnik, geopolitički analitičar i portparol Centra za društvenu stabilnost i predsednik Srpsko-američkog foruma „PolitikUS“.

Predavanje “Srbija Nemanjića između Istoka i Zapada” biće održano u utorak, 27. februara u 18 časova u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je docent dr Boris Stojkovski, istoričar.

Prema rečima organizatora predavanja, tokom  perioda Nemanjića održavani su stalni politički kontakti i sa silama Zapada, dok je sa Vizantijom bilo stalnih vojnih sukoba, ali je njen uticaj bio presudan na kulturu i identitet srpske srednjovekovne države. Nemanjićka Srbija je imala i vrlo žive privredne, kulturne i dinastičke veze i sa Vizantijom, kao i sa zemljama Centralne i Zapadne Evrope i oni će biti predstavljeni posetiocima.

Tribina “Srpska Vojvodina i politika Svetozara Miletića” biće održana u utorak, 27. februara, sa početkom u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Miloš Savin, istoričar.

Organizatori ističu da će analizom ključnih ličnosti i političkih fenomena XX veka na području današnje Vojvodine, prikazati istorijske tokove vezane za srpsku nacionalnu istoriju, istoriju Austrijskog carstva, Austrougarske monarhije, istoriju Srbije, te fragmentarno istoriju Evrope u kojima je Svetozar Miletić bez sumnje, bio markantna politička ličnost.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments