Tribina “Aleksandar Ranković – između Leke i Marka” u ponedeljak

       

Tribina Aleksandar Ranković – između Leke i Marka, biće održana u ponedeljak, 17. septembra u 18 časova u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je msr Ognjen Karanović, istoričar.

Uz gromoglasan aplauz, iz grla stotinu hiljada ljudi čula se samo jedna reč, zapravo poklič: “Leka, Leka, Leka…“. Bio je to 22. avgust 1983. godine, pogrebna ceremonija i sahrana posmrtnih ostataka narodnog heroja, junaka socijalističkog rada, nosioca Partizanske spomenice iz 1941. godine, prekaljenog revolucionara, komuniste, Jugoslovena, Titovog zamenika, “gospodara jugoslovenske tajne policije“ u prvih 20 godina posle završetka Drugog svetskog rata… Samo dan ranije, prilikom prenošenja kovčega sa posmrtnim ostacima Aleksandra Rankovića iz Dubrovnika, gde je preminuo od posledica srčanog udara, 19. avgusta iste godine, na mesto večnog počivališta u Beogradu, u naseljima u Srbiji, kuda je pogrebna povorka prolazila, prisutni građani zaustavljali su svoje svakodnevne i uobičajene aktivnosti, kako bi uz naklon, odali poslednju poštu senima čoveka koga su neizmerno voleli…

Da li je taj “kolektivni poklič” i frenetični aplauz okupljenih građana na sahrani druga Marka 1983. godine, bio zapravo vapaj konsternirane nacije, pokušaćemo da saznamo u okviru razgovora na predstojećom programu u Kulturnom centru Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments