Dobrica Ćosić sa Milanom Panićem u Skupštini, foto: Stevan Kragujević

Tribina “Zatvoreno nebo nad Dobricom Ćosićem?”, održaće se u sredu, 28. februara s početkom u 19 časova, u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Na tribini će o toj temi govoriti istoričar Milovan Balaban.

Prema rečima organizatora, na tribini će biti reči o jednom od najznačajnih srpskih pisaca XX veka, koji je zbog nacionalnog angažmana od 60-ih godina u delu javnosti stekao čak i reputaciju “Oca nacije”.

Dobrica Ćosić, politički komesar Rasinskog partizanskog odreda tokom Drugog svetskog rata, kasnije Agitpropovac, bio je jedan od onih koji su radili na oblikovanju komunističkog pogleda na svet i koji su stvarali “novo” društvo u Jugoslaviji. Kako on kaže, sklonost ka sumnji ga je vremenom uz književni rad terala na preispitivanje, što je bio jedan od najbitnijih motiva za stvaranje ogromnog književnog opusa, kao i mnoštva publicističkih spisa u kojima se hvatao u koštac sa aktuelnim pitanjima tadašnje države, najčešće sa posebnim osvrtom na srpsko nacionalno pitanje ukazujući na moguće pravce njegovog rešenja.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments