Tribina o “zategnutom” odnosu Turske i SAD

       

Tribina Lira, pastor, sankcije – kraj savezništva Turske i SAD-a? biće održana u četvrtak, 30. avgusta u 18 časova u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je Nemanja Starović.

Odnosi Ankare i Vašingtona nalaze se u možda najdubljoj krizi još od vremena Drugog svetskog rata. Već opterećeni pitanjem podrške SAD-a kurdskom faktoru u Siriji, kao i odbijanjem Vašingtona da Turskoj izruči imama Fetulaha Gulena koji je optužen za organizaciju puča iz jula 2016., odnosi dva tradicionalna saveznika su upali u krizu nakon odluke Trampove administracije da Ankari zavede oštre trgovinske sankcije zbog sudskog procesa koji se vodi protiv protestantskog sveštenika Endrua Bransona.

Američke sankcije su dodatno doprinele padu turske valute koja ubrzano gubi na vrednosti od početka ove godine, a nivo antiameričkog raspoloženja u Turskoj je veći nego ikada. Postoji li prostor za neki veliki obrt i obnovu savezništva Vašingtona i Ankare ili će epilog ove krize podrazumevati nešto što je koliko juče delovalo nezamislivo – izlazak Turske iz NATO?

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments