Tribina “Posete francuskih naučnika Balkanu i Srbiji početkom 20. veka” u KCNS

       

Tribina “Posete francuskih naučnika Balkanu i Srbiji početkom 20. veka“, biće održana u četvrtak, 17. januara u 18 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

Interesovanje francuskih naučnika za Balkansko polouostrvo i narode koji ga nastanjuju povezano je sa Napoleonovim osvajanjem i osnivanjem Ilirskih provincija početkom 19. veka. Kasnije, romantizam sa svojim nastojanjem da pronađe inspiraciju u nepoznatom i mističnom, uticao je da pesnici, učeni ljudi i avanturisti krenu u specifične misije na Balkan.

Uporedo, od 1841. godine došlo je do institucionalizovanja slavistike na Francuskom koledžu, tako da su se stvorili i naučni okviri za prve studijske posete ovom delu Evrope. Ipak, posebno interesovanje kod francuskih naučnika javilo se krajem 19. veka, a potom i uvećavalo u novom stoleću. Predavanje ima cilj da otkrije uzroke i motive interesovanja francuskih naučnika za Balkan, Srbiju i Srbe, kao i da osvetli domete saradnje francuskih i srpskih naučnika početkom 20. veka.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments