Direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović, danas, 27. septembra učestvuje na tribini čija je tema “Seobe, segment identiteta Novog Sada, Vojvodine i Srbije”. 

UČESNICI: Bojan Panaotović sociolog i direktor Кulturnog centra Novog Sada, Duško Ćutilo
pravnik i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Ognjen Кaranović, istoričar i direktor Centra za društvenu stabilnost.

MODERATOR: msr Srđan Graovac, istoričar, CZDS

“U zadnjim decenijama, posebno na evropskom kontinentu, svedoci smo postojanja jednog važnog globalnog fenomena koji prati razvoj društva uopšte u današnjoj eposi, a taj fenomen sadržan je u pojavi masovnih migracija (emigracija i imigracija). Sveobuhvatnim prikazom dosadašnjih naučno-metodološki potvrđenih saznanja, pokušaćemo da otkrijemo na koji način su migracije (seobe) definisale kulturološko-duhovnu vertikalu, te političko-sociološki identitet Grada Novog Sada, prostora današnje Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, posebno, ako znamo da ovih dana, meseci i godina obeležavamo i 330 godina od čuvene Velike seobe Srba. Svakako, migracije (seobe) imaju svoju sociološku i istorijsku komponentu, a pravno-politička dimenzija ovog fenomena, iako nam je ponekad nedokučiva, ispostavlja se da uvek predstavlja fundamentalni karakter u determinisanju samog pojma i pojave migracija”.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments