Tribina “Srpski nacionalni identitet” u KCNS

       

Tribina “Srpski nacionalni identitet“ biće održana u utorak, 22. januara u 18 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je profesor doktor Ljubiša Despotović.

Na predavanju će biti analiziran kontekst i modeli formiranja srpskog nacionalnog identiteta. Neosporno je da je istorijska perspektiva većine naroda na ovom prostoru imala zajedničke ili slične elemente (identifikatore), da bi se kasnije njihova moderna identitetska diferencijacija okrenula protiv njih samih stvarajući suparničke ili suprotstavljene identitete. Jasno je da su neki od ovih identiteta, bez obzira na zajedničku im temporalnu dimenziju, svoju identitesku razliku gradili na pojmovima projektivnog identiteta (identitet zasnovan na projektivnom doživljaju i predstavama o zajedničkoj budućnosti, sa uspešnim ili manje uspešnim istorijskim konotacijama) na primer bošnjački i crnogorski identiteti.

Neki drugi pak, na bazi tzv. proživljenog identiteta (koji je ukupni odraz savremenog života začinjen nekim istorijskim ili projektivnim slikama novoformirane nacionalne zajednice), na primer hrvatski ili makedonski identiteti. U oba primera radi se o tzv. sintetičkim nacionalnim identitetima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments