U okviru ciklusa Razgovori o geopolitici, tribina “Vek Evrope od Baltika do Jadrana“ biće održana u sredu, 27. novembra u 18 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

U okviru tribine “Razgovori o geopolitici“, novinar i publicista Milorad Vukašinović govoriće o geopolitičkom značaju prostora od Baltika do Jadrana i njegovoj ulozi u savremenim svetskim događajima.

Istog dana s početkom u 20 časova u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada održaće se promocija knjige pesnika Đorđa Sladoja “Zanatski dom“. Pored autora, na promociji knjige će govoriti Ivan Negrišorac i Želidrag Nikčević.

O KNJIZI

“Iz kakve to čudesne riznice Đorđo Sladoje svakom novom knjigom pred čitaoca iznosi nepatvoreno lirsko blago? Zašto je već sam ton njegove pjesme, koja je u krajnjoj liniji ipak običan tekst, toliko očaravajući? Kako je uopšte moguće da tkanje zvuka i smisla tako neusiljeno a suvereno prerasta u jedinstven pjesnički odjek, kao da ne pjeva neki hercegovački Sladoje, nego srpski jezik pjeva sam od sebe, po sopstvenoj melodiji? I sve to u vremenu opšte grubosti, vreve i nestrpljenja, kad pred težinom realnosti koja nas okružuje ono „poetsko“ (u najboljem slučaju) izgleda kao plemenita nemoć, kad i o najznačajnijim pjesnicima imamo samo načelnu i pojednostavljenu predstavu – što je veoma nepravedno, jer nam veliki pjesnici uvijek govore nove stvari. Već je rečeno: kao što novo proljeće na grane drveta ne vraća ono staro lišće, nego se rađa novo, tako nam i pjesnik svaki put daruje nova sazvučja, nove tonske i misaone impulse, novu tugu i radost – koliko god nas svakodnevica udaljavala od iskonske poetske harmoncje. Zanatski dom, nova pjesnička zbirka Đorđa Sladoja, u tom smislu je istovremeno i bolni prekor zaboravnim zemljacima i istinski praznik savremene srpske lirike”, Želidrag Nikčević.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments