Tribina “Obnova i smisao Pećke patrijaršije“ biće održana danas, 18. septembra u 19 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

  • Autor i predavač je Milovan Balaban, istoričar.

Rad na obnovi Pećke patrijaršije (SPC), smisao i značaj ovog čina za srpski narod (kao i za druge narode na ovom prostorima) biće obrađen u drugom delu tribine, kao nastavak predavanja Osnivanje i smisao Žičke (Pećke) arhiepiskopije. Prvo predavanje bavilo se smislom i značajem crkve od samih apostolski početaka. Bilo je spomenuto stvaranje prvih patrijaršija (Jerusalimske, Antiohijske, Rimske, Aleksandrijske, Carigradske) i objašnjen smisao autokefalnosti, koja se ostvaruje u samoupravi određenog prostora, a ne dogmatskom odvajanju od jedne, nedeljive Vaseljenske, Hristove crkve.

U okviru ciklusa Razgovori o geopolitici, tribina “Geopolitika nove suverenosti“ biće održana danas, 18. septembra u 18 časova, u klubu “Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

  • Autor i predavač je Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

U okviru tribine novinar i publicista Milorad Vukašinović govoriće o mogućnostima resuverenizacije svetskog poretka u okolnostima kada proces globalizacije, čak i po priznanjima najuticajnijih zapadnih teoretičara, sve više poprima obeležja Istoka.

Autor: nsuzivo.rs/kcns

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments