Trka planinskih bicikala na Fruškoj gori

       

Biciklistički klub “Novi Sad” četvrtu godinu za redom organizuje etapnu trku planinskih biciklista (MTB trke) na Fruškoj Gori. Ovogodišnja etapna trka počinje u četvrtak, 2. maja.

Dok u nedelju, 5. maja, u 10 časova ispred hotela Ceptor na Andrevlju kreće start poslednje etape, koji će otvoriti pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez.

Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija) te donosi veliki broj bodova za svetsku UCI rang listu, što je jedna od najvećih atraktivnosti. Takođe trka je i u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Organizatori kažu da je staza ista i za žene i za muškarce. Trka se vozi četiri dana, pobednik je onaj takmičar koji u četiri dana ima najmanje vreme. Trka iziskuje fizičku pripemu, pripremu bicikla, tehničku i logističku podršku mehaničara i trenera, ali svakako i taktiku samih takmičara. Ove godine trka se vozi u klasi 1 odnosno S1 koja pobedniku donosi 120 bodova.

“Ove godine posebna pažnja je poklonjena rekreativcima i mlađim kategorijama i to tako što će u nedelju, u okviru poslednje etape, moći da voze trku rame uz rame sa najboljima iz Evrope i sveta. A, voziće zaista uz najbolje trkače i ono što nas raduje jesu prijave reprezentacija Japana, Francuske, Izraela, Mađarske, Slovenije, BIH, Rumunije, Hrvatske i Makedonije. Do sada imamo 18 prijavljenih nacija i već ćemo imati 53 biciklista na startu, što je zaista impresivan broj”, kaže direktor trka, Nemanja Vajs.

Biciklistički klub “Novi Sad” je od 2014. do danas organizovao i sedam etapnih trka koje su u kalendaru svetske biciklističke unije UCI (Svetska biciklistička unija). U prethodnim izdanjima takmičari su bili i svetski prvaci kao što su Simon Andreasen i Jana Belomojna, a takođe u Novom Sadu trkao se i veliki broj evropskih i nacionalnih prvaka.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: