Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević juče je u auli zdanja Radio-televizije Slovačke u Bratislavi otkrila bistu Nikole Tesle, rad vajara Đorđa Lazića Đapše iz Sremskih Кarlovaca.

Miloševićeva je izjavila da se danas u svetu ime Nikole Tesle izgovara glasno i sa puno poštovanja, što on i te kako zaslužuje.

“Brojna udruženja, studentske i inženjerske organizacije čuvaju uspomenu na velikana svetske nauke”, rekla je Dragana Milošević u izjavi za medije i dodala da su o njemu napisane mnoge knjige, ispričane razne moguće i nemoguće teorije, ali da je samo jedna istina.

Ona je istakla da je Nikola Tesla bio i ostao veliki naučnik, čovek bez čijih bi izuma celo čovečanstvo teško moglo da živi sa puno komfora i slobode, a da je naša dužnost da u znak zahvalnosti ne dozvolimo da se njegovo ime ikada zaboravi.

Naglašavajući da ima veliku čast i zadovoljstvo što ih je delo velikog Tesle okupilo na ovom mestu, Miloševićeva je u ime Pokrajinske vlade zahvalila zbog svega učinjenog Udruženju Srba u Slovačkoj i Srpskom kulturno-informativnom centru, kao inicijatorima, kao i Ambasadi Srbije u Republici Slovačkoj, Ministarstvu kulture Slovačke i Radio-televiziji Slovačke za realizaciju ove inicijative.

Zajedno sa resornim pokrajinskim sekretarom, bistu su otkrili direktor Radio-televizije Slovačke Jaroslav Reznik, ambasador Srbije u Republici Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Aleksandar Gajović. Svečanosti su prisustvovali i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Кuzmanović.

U ime Udruženja Srba u Slovačkoj obratio se Stane Ribič, koji je naglasio da je Slovačka prepoznala planetarna dostignuća velikog naučnika Nikole Tesle i prihvatila predlog da se bista znamenitog Srbina nađe na značajnom mestu u Bratislavi.

Кako Ribič navodi, Srbi su u Slovačkoj 2010. godine dobili status nacionalne manjine, a 2015. godine je srpski jezik uveden u Evropsku povelju jezika nacionalnih manjina koji se koriste i u Evropskoj uniji.

“Udruženje Srba u Slovačkoj je tokom prethodne decenije mnogo toga uradilo na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta”, kazao je Ribič i podsetio na uređenje srpskog zarobljeničkog vojnog groblja iz Prvog svetskog rata u Velikom Međeru, gde je sahranjeno više od 6.000 Srba.

Pored toga obnovljena je i stara srpska crkva i groblje u Trnavi, a pored postavljanja biste Nikole Tesli do sada su podignuti spomenici Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradoviću u Modri, gradu u kojem su ovi velikani nekada pohađali školu. U njemu je osnovana i biblioteka, koja ima preko 3.000 naslova.

Autor: nsuzvio.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments