Povodom Svetskog dana dece obolele od raka,  Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR, u četvrtak 15.februara organizuje humanitarne skupove u više od 40 gradova širom Srbije. U Novom Sadu, centralni događaj je simbolično puštanje balona  na Trgu Slobode tačno u 13 časova, u čast dece koja se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama.

U NURDOR-u kažu da, prema procenama,  više od 350 dece godišnje oboli od malignih bolesti, a preciznih podataka nema jer u Srbiji ne postoji Nacionalni kancer registar.

”Uprkos poraznoj statistici,  prema kojoj svake nedelje jedno dete umre od kancera, dečji kancer je  izlečiv u više od 70 odsto slučajeva  ukoliko se otkrije na vreme i deca dobiju adekvatnu medicinsku negu”, ističu u NURDOR-u.

U četvrtak, 15. februara, od  12 do 14 časova, građani će, zajedno sa aktivistima Nurdora i brojnim javnim ličnostima, apelovati da se sakupe preostala sredstva za izgradnju dečjeg hemato-onkološkog odeljenja bolnice u Nišu, za koje nedostaje 17 miliona dinara.

NURDOR poziva sve građane i kompanije da učestvuju u akciji, a na skupovima širom Srbije, građani će moći da kupe suvenire  ili doniraju novac shodno svojim mogućnostima i na taj način pomognu da se skupe neophodna sredstva.

 

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments