Foto: LuxTag/Shutterstock

Sledbenici islama čine 1,8 milijardi svetske populacije, odnosno 24,1 posto. U mnogim islamskim zemljama dozvoljena je samo hrana sa sertifikatom halal. Srbija prati globalne trendove, pa je poslednjih godina među najvećim izvoznicima halal hrane u Rusiju i Tursku

-Sve najveće kompanije u našoj zemlji su naši klijenti. Tu su i vojvođanske kompanije, kao što su Karneks, Perutnina Ptuj, Jafa i Somboled- istakao je za NS Uživo Tandir.

Prema nekoliko izveštaja, tržište halal hrane čini oko 19 posto svetskog tržišta hrane. Tako, za opsluživanje većih tržišta, za zadovoljenje lanca potražnje i snabdevanja, mnoge kompanije dobijaju halal sertifikate za svoje proizvode. U Srbiji to radi Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta, osnovana od strane islamske zajednice pre 14 godina. Ova agencija je jedina akreditovana u ovom delu Evrope, od strane akreditacione kuće iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sertifikat traje godinu dana, a kompanija koja ga dobije kontroliše se četiri puta u toj godini, sa najavljenim i nenajavljenim posetama.

-Sve najveće kompanije u Srbiji su naši klijenti. Tu su i vojvođanske kompanije, kao što su Karneks, Perutnina Ptuj, Jafa i Somboled- istakao je za NS Uživo Samir Tandir, direktor Agencije.

Ovi proizvodi iz Srbije se izvoze u region, evropske zemlje, ali i u Rusiju koja je veliko halal tržište. Tandir nadovi i da dosta nemuslimana koristi halal proizvode, jer ih smatra zdravijim, dodatno proverenim i kvalitetnim.

-U halal proizvode ne spadaju alkohol i proizvodi od alkohola, svinjsko meso i proizvodi sa primesom svinjskog mesa ili masti, cigarete i GMO proizvodi. Sve ostalo može biti predmet sertifikovanja- naglašava Tandir.

Takođe, kozmetika i farmaceutski proizvodi mogu imati halal sertifikaciju jer neke kompanije koriste nusproizvode životinjskog porekla. Alkohol je prisutan u parfemima, a svinjska mast je prisutna u ruževima i balzamima za usne.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments