Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Кamenici uskoro će dobiti dva nova linearna akceleratora i CT simulator za lečenje i zračnu terapiju pacijenata sa najtežim bolestima u Vojvodini.

To su potvrdili ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković, koji su posetili Institut u Sremskoj Кamenici, gde su u toku građevinski radovi na proširenju kapaciteta za zračnu terapiju.

Prilikom obilaska radova, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je ovo najveći projekat koji Pokrajinska vlada i Ministarstvo zdravlja rade zajedno, kao i da će projekat doprineti da se reši ono što nam je najveći problem u zdravstvenom sektoru, a to su liste čekanja za onkološke pacijente. Nabavkom i instaliranjem najsavremenijih medicinskih aparata, kako je rekao sekretar Gojković, Institut za onkologiju u potpunosti će rešiti problem lista čekanja za sve onkološke pacijente na teritoriji AP Vojvodine, kojima je ovakav vid terapije neophodan.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podsetio je da je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja unapređenje položaja ljudi obolelih od karcionoma.

“U tom cilju, u prethodnih nekoliko godina, obezbedili smo velika finansijska sredstva, nabavili smo više od 10 novih akceleratora, izgradili Onkologiju 2, Centar za H nož i Centar za Gama nož. Rezultat svega toga jeste značajno bolji položaj onkoloških pacijenata u Srbiji, jer naša zemlja danas, osim toga što ispunjava svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju po glavi stanovnika, odnosno na 250.000 stanovnika dolazi jedan aparat, ima u ovoj oblasti i najsavremeniju opremu i aparate najnovije generacije”, izjavio je ministar Lončar.

Sa dva nova linearna akcelaratora i jednim CT simulatorom, uz prateću opremu i potrebne građevinske radove na rekonstrukciji dela objekta za zračnu terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine, u vrednosti od 6,6 miliona evra, naglasio je Lončar, mi dodatno unapređujemo te već dostignute visoke međunarodne standarde, i nastavljamo da obezbeđujemo ujednačen kvalitet radioterapijskih usluga na čitavoj teritoriji naše zemlje.

Finansiranje radioterapijske opreme za Institut za onkologiju Vojvodine deo je drugog projekta razvoja zdravstva Srbije koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, u cilju unapređenja sistema zdravstvene zaštite. Završetak radova planiran je za šest meseci.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments