Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio da su, pored svih mera koje je država Srbija uvela zbog epidemije koronavirusa, u vojvođanskoj prestonici tokom vikenda dezifinkovani svi vrtići i škole, kao i javni prevoz.

Grad Novi Sad će, tvrdi Vučević, poštovati odluku ministrastva prosvete i Vlade Srbije o zatvaranju škola i vrtića usled uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Srbije.

Vučević je istakao da će, u zavisnosti od broja putnika u svakom trenutku na ulicama Novog Sada biti dovoljan broj autobusa, prenosi Kurir.

Gradonačelnik je podvukao da je u ovom trenutku svetske pandemije virusa najvažnije da slušati preporuke struke i epidemiologa jer to je jedini način da sačuvamo sebe, svoju porodicu, komšije…

“Građani moraju da budu svesni da koliko god da je ovo sve neprijatno, ne smemo sebe dovoditi u stanje panike i haosa, jer time nikome nećemo pomoći”, naglasio je i potvrdio da od petka u Novom Sadu komunalna policija proverava sve ugostiteljske objekte u kojima ima više od sto ljudi. “Do sada nije bilo kršenja odluke, što je dobra stvar”, dodao je i apelovao na najstarije sugrađne da ne izlaze iz svojih kuća.

“Otkazane su sve manifestacije, predstave, sva kulturna dešavanja. Sportska takmičenja ne mogu da imaju više od sto pristunih sa sve učesnicima”, istakao je gradonačelnik, podvlačeći da je ovo veliki ispit za našu naciju.

Gradonačelnik je najavio i da će u narednim danima biti formiran i volonterski kol centar koji će pružati podršaku najstarijim osobama ili hroničnim bolesnicima, kako u savetima, tako i dopremanju namirnica.

Što se rada škola tiče, Vučević kaže da će ista pravila važiti za sve.

“Ja sam otac dvojice đaka, jedan ide u osnovnu, drugi u srednju školu. Sve razumem, I nien mi nelogično to što uznemirava javnost, Ali, ako epiemiolozi kažu kako treba da radimo, ja više verujem njima, nego Tviteru. Ovo je veliki izazov za nas, veliki izazov za srpski narod. Niko ne sme da se igra sa zdravljem građana, posebno ne sa zdravljem dece. Ovo je naša država i borićemo se da izađemo kao pobednici…. I izaći ćemo kao pobedinici iz svega ovog”, naveo je on.

Upitan da li će biti odloženi izbori ukoliko se proglasi vanredni stanje, Vučević kaže da treba sačekati i videti kako će predsednik postupiti.

“Izbori nisu u prvom planu nikome, pa ni nama iz političkih stranaka. SNS je prva odložila sve predizborne skupove, otkazali smo sve događaje i stavili se na raspolaganje narodu i državi”, naveo je Vučević.

Važni telefoni:

  • Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235
  • Institut za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”: 011 2684 566

Izvor: Kurir, Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments