U Novom Sadu ima oko hiljadu beskućnika

       

Dolazak hladnih dana, najviše pogađa one koji nemaju krov nad glavom. Prema nezvaničnim podacima, u Novom Sadu ima oko hiljadu beskućnika. 

Leti na klupama ili betonu, zimi pod kartonskim krovovima to je život onih koji nemaju svoj dom i tumaraju ulicama Novog Sada. U narednih nekoliko meseci onim najugroženijim, obezbeđen je topao krevet i hrana od 19 časova do 7 ujutru, u montažnim objektima u zmaja ognjenog vuka i temerinskoj ulici, a boravak preko dana omogućen je u svratištu na Bulevaru Кralja Petra Prvog.

“Tamo mogu da dobiju uslugu tuširanja, kupanja održavanja lične higijene,promene garderobu ,dobiju topli obrok i provedu struktuirano slobodno vreme. U okviru Centra za socijalni rad pružaju im se usluge iz oblasti socijalne zaštite kao i svim ostalim građanima. Procenjuju se njihove potrebe,mogu da ostvare pravo na novčanu socijalnu pomoć,dobijaju jednokratne pomoći”, kako kaže za RTV, Кatarina Stolić iz Centar za socijalni rad Grada Novog Sada.

Iz Centra za socijalni rad kažu da broj beskućnika stagnira iz godine u godinu, i da kapaciteta ima. Bilo kako bilo, jedno je sigurno, za život pod vedrim nebom ne postoji pravilo. Svoj dom u tim objektima pronalaze kako stariji tako i mladi ljudi.

“Svi su ti ljudi nekada nešto imali ali prosto neki splet životnih okolnosti i neke pogrešne životne odluke su dovele do toga da su ostali bez igde ikoga,da ih se porodica odrekla,da nemaju primanja da nemaju imovine da nemaju apsolutno nikoga ko bi im pomogao”, kaže Кatarina Stolić.

Ne zaboravite da postoje oni koji nemaju svoj krov nad glavom,tako da ukoliko primetite beskućnika uputite ga u centar za socijalni rad.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments