Foto: Udruženje Red press

Koliko su profesionalni i etički standardi zastupljeni u novinarstvu, koliko se novinara pridržava kodeksa u Srbiji i da li je senzacionalizam nešto što prodaje, juče su u Novom Sadu imali prilike da suoče svoja mišljenja u debati neki od uticajnih novinara u Vojvodini i Srbiji.

Dok broj portala raste, a sa njim se smanjuje broj tiraža štampanih dnevnih novina, sa njim raste i broj senzacionalnih naslova. Na okruglom stolu generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković naglasila je da se tekstovi samo preuzimaju, a novinari ih objavljuju bez provere, a u vezi sa time i porast medija u kojima rade ljudi koji nemaju iskustva u novinarstvu. Glavni urednik lista “Objektiv”, Duško Vukajlović, podelio je svoja iskustva iz dugogodišnje novinarske karijere, ali i ako neki medij ima više novca njegov sadržaj biće kvalitetniji. Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu “Politika”, koji postoji 117 godina i najmanje krši etički i profesionalni kodeks, istakao je da u trci tabloida dolazi do kršenja, ali je lična odgovornost gde će novinar postaviti granicu. Ovoj debati prisustvovala je i Eržika Pap Reljin, predsednica Društva novinara Vojvodine, koja je objasnila da je sve više polarizovanih medija, samim tim i polarizovanih novinara na terenima. Za sam kraj, moderator Olivera Jovićević, urednica i voditeljka političke emisije “Upitnik”, istakla je da je odgovornost svakog pojedinačno, pre svih urednika u oblasti profesionalnih i etičkih standarda.

Okruglom stolu, organizovanom od strane Udruženja Red press uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, prisustvovali su i novinari našeg portala.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments