Preko 600 građana je  u poslednjih nedelju dana u Novom Sadu potpisalo peticiju ’’Pravda za Davida’’, kojom traže da policija Republike Srpske što pre rasvetli smrt Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke.

David je nestao u noći između 17. i 18. marta, njegovo telo pronađeno je 24. marta. Iako policija tvrdi da se on utopio, porodica sumnja da je mladić ubijen. Od 30. marta građani Banjaluke svakodnevno protestuju na Trgu krajine uz parole ’’Pravda za Davida’’ i ’’Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci’’.

Protestima i potpisivanju peticije 13. maja priključio se i Novi Sad. Većina organizatora su studenti poreklom iz Bosne i Hercegovine, koji na ovaj način žele da se solidarišu sa Davidovom porodicom, ali i da ukažu na to da su nerešena ubistva problem čitavog regiona.

”Želimo da znamo zašto vlasti Republike Srpske ćute, kako je moguće da postoje razlike u obdukcionim nalazima. Oni su sami svojim postupcima bacili sumnju na sebe, i time dali do znanja narodu da se ne radi o istini. Mi tražimo pravdu za svu decu”, kaže Miloš Tomić iz Gacka, jedan od organizatora.

Studentima iz Bosne i Hercegovine pridružili su se i brojni Novosađani koji ističu da su se okupili kao građani, roditelji, Davidove kolege studenti.

”Ovo nije miting, nije politički skup. Ovo je miran protest. S obzirom na to da se u Novom Sadu nije znalo ništa, mi smo prezadovoljni odzivom. Tu smo da razbijemo medijski mrak i upoznamo ljude’’, kaže Dejan Grozdić iz Novog Sada, koji sa još petnaestak studenata organizuje proteste.

”Ljudi nam prilaze, raspituju se, gotovo ništa ne znaju o slučaju. Zainteresuje ih i pesma ”Klinac u getu” koju puštamo sa razglasa. Nju je napisao David kada je imao 16 godina”, ističe Grozdić.

Ova pesma postala je himna pokreta i grupe #PravdaZaDavida koja broji oko 100.000 članova. U utorak, 15. maja, i u Sarajevu je održan  protest koji su zajednički inicirali Davidov otac Davor Dragičević, i Munir Memić, otac Dženana Memića, mladića čija je smrt već dve godine nerasvetljena.

Organizatori protesta #PravdaZaDavida u Novom Sadu najavljuju  još okupljanja, a građani mogu da potpišu peticiju svakog dana u kampusu novosadskog univerziteta.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments