U Srbiji 24 osobe zaražene od virusa Zapadnog Nila! Prosečna starost zaraženih 63 godine, jedan pacijent doputovao iz Nemačke

Foto: Pexels/Screenshot Pink/Ilustracija

Od virusa Zapadnog Nila zaraženo je 24 osoba u Srbiji, a jedan pacijent je virus doneo iz inostranstva. Doktorka Milunka Milinković, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, ističe za Pink TV da je to oboljenje sezonskog karaktera i da je u ovom periodu leta najveći broj obolelih. 

-Do sada imamo prijavljena 24 slučaja, sa teritorije cele Vojvodine, Grad Begrad, Nišavski i Kolubarski okrug i jedan slučaj koji je doputovao iz Nemačke. Najveći procenat ima neuro invazivnu formu bolesti. Većina njih ima neko hronično stanje. Prosečna starost je 63 godine i većina je muškog pola. Ne možemo prepoznati da li komarac ima virus- istakla je doktorka i dodala da najveći broj inficiranih nema simptome.

Zaraženi imaju  slični gripu- glavobolja, prisutan ospa, uvećane limfne žlezde, a leče se u kućnim uslovima, Kod manje od 1% obolelih se razvija zapaljenje mozga, simptomi su ukočen vrat, dezorjentisanost, konvulzije, izmenjen mentalni status. Ovakvi pacijenti se leče u bolničkim uslovima uz primenu određene terapije.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti