Foto: AmO

Naš narod poznat je po tome da mnogo voli da pije tradicionalnu kafu. Njena nabavna cena zavisi od sirovina, a kilogram nekih kafa, koje nisu namenjene za industrijsku proizvodnju, može dostići čak nekoliko stotina evra.

Da ljudi zaista uživaju u ukusu i aromi sveže mlevene kafe, dokazuje i podatak da 82 odsto nikada u svoju kafu ne bi dodalo mleko.

Početkom januara, Ministarstvo poljoprivrede, usvojilo je pravilnik koji bolje reguliše tu oblast, a odnosi se na kvalitet sirove kafe i zamenu za kafu.

U narednom periodu, potrošači bi mogli da očekuju bolji kvalitet kafe, jer su novim Pravilnikom, proizvođači, ali i uvoznici, u obavezi da daju više informacija na ambalaži tog proizvoda. Definisani su sastojci koji se mogu dodavati, utvrđena su zajednička pravila o pakovanju i deklarisanju, kao i nazivi koji se mogu koristiti. Pržena kafa ne sme da sadrži skrob, a definisana je i nova kategorija proizvoda ‒ napitak od hladno ekstrahovane kafe. Za ljude iz struke, to znači da će se sprečiti nepošteno poslovanje, koje kupce dovodi u zabludu.

– Znači otprilike neka zaštita nas od nelojalne konkurencije. Znači da može da se odvoji kafa od svega onoga ostalog što nije kafa. Ali ipak mislimo da ovaj zakon nije dovoljno rešio, jer smo mi u suštini tražili da se odvoji totalno da je kafa kafa i da ne može ništa da ide pod imenom “kafa” što nije kafa – smatra za RTV Marjan Njegrić, vlasnik pržionice kafe.

Pravilnikom je, takođe, uređeno da svi podaci moraju biti istaknuti na glavnom vidnom polju proizvoda. Mladen Alfirović iz Udruženja potrošača Vojvodine, pozdravlja dalje usklađivanje naših propisa sa evropskim, jer će hrana, ali i ostali proizvodi koji se nalaze na našem tržištu biti istog kvaliteta, kao što su u Evropskoj uniji.

– Kada je u pitanju kafa, mi smo do sada imali raznorazne afere, čak i naša organizacija je sprovela pre nekoliko godina jedno veliko istraživanje gde je utvrđeno da je u više od 50 odsto uzoraka nije bilo ono što je naznačeno na deklaraciji. Dakle, tu su bili veliki propusti, često su se prodavali surogati i ta kafa je sadržavala neke supstance u mnogo većim procentima u odnosu na ono što je bilo deklarisano. Čak i gde je pisalo 100 odsto kafa, a to nije bilo tako – kaže Mladen Alfirović, pravni savetnik Udruženja potrošača Vojvodine.

Alfirović dodaje za RTV da je, zapravo, problem primena tih pravilnika. Veruje da će se inspekcija ozbiljnije uključiti u celu priču i da će, nakon stupanja pravilnika na snagu, uspeti da na tržištu iskontroliše da li se on primenjuje.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments