Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine danas i sutra, 14. i 15. decembra, održava se drugi Simpozijum mladih interventnih kardiologa Srbije. Ove godine akcenat mladim stručnjacima biće stvaranje STEMI mreža u Srbiji i regionu.

Bolesti srca i dalje su na prvom mestu po smrtnosti u Vojvodini, a najveći problem u pokrajini predstavljalo je to što su svi srčani bolesnici upućivani u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Кamenici, jer u drugim gradovima nije bilo uslova za lečenje srčanih oboljenja, što je za posledicu imalo stvaranje dugih lista čekanja.

Pre samo dve godine, više od hiljadu građana Vojvodine mesecima je bezuspešno pokušavalo da obavi kateterizacioni pregled srca, koji je najčešće od životne važnosti.

Sa završenim projektom stavljanja u rad angio sala u Somboru, Subotici i Zrenjaninu, kao i sa novim načinom rada na Institutu za kardiovaskularne bolesti, u Vojvodini od danas nema lista čekanja za kateterizaciju.

Obrativši se mladim interventnim kardiolozima Srbije na simpozijumu koji je organizovan na Institutu za kardiovaskularne bolesti, pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković izjavio je da smo, za nepune dve godine, u Vojvodini napravili ogroman iskorak i stigli sve evropske i svetske standarde u lečenju ishemijske bolesti srca.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments