Virus

U Novom Sadu je juče registrovan jedan slučaj sumnje na oboljevanje od koronavirusa, ali je dijagnostikom ta sumnja otklonjena, izjavio je danas u Subotici pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je rekao da se sumnja pojavila nakon šte se jedan državljanin Кine javio lekaru sa respiratornim problemima.

“U Vojvodini nemamo nijedan slučaj koronavirusa, imali smo juče u Novom Sadu epidemiološku sumnju na jednog državljanina Кine. Nakon opsežnih epidemioloških mera i analize isključeno je da je on oboleo od koronavirusa, odnosno imao je samo jedan akutni respiratorni sindrom”, rekao je Gojković.

On je dodao da su sve epidemiološke službe u pokrajini u fazi pripravnosti, te da građani nemaju potrebe ni za kakvom panikom.

Gojković naglašava da će u slučaju pojave obolelih biti aktiviran mehanizam da se oboleli stave u izolaciju.

“To je, na kraju krajeva, pokazao i slučaj juče u Novom Sadu, gde je od kako se pacijent javio lekaru, pa do smeštaja i njegove dijagnostike proteklo manje od tri sata”, rekao je on za RTV.

Gojković kaže da sistem u pokrajini ima iskustva iz sličnih epidemija i spreman sistem za odgovor na takve eventualne slučajeve.

“U okviru kompletnog epidemiološkog nadzora na teritoriji Vojvodine, subotička bolnica ima posebno odvojen deo infektivnog odeljenja koje je upravo pripremljen i spreman za eventualni karantinski udeo u lečenju bolesti za koje mislim da neće biti potrebe. Ali moramo se pripremati. Ponašamo se kao da nema ništa, a pripremamo se kao da ćemo imati problem”, rekao je sekretar prilikom posete ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaje da je virus gripa srednjeg intenziteta za ovaj period godine, osim u Кikindi, Кuli, Staroj Pazovi i Vrbasu gde je višeg intenziteta.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments