Foto: Pixabay

Učiteljica četvrtog razreda Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” u Novom Sadu predložila je roditeljima na viber grupi da pre početka časova kadi učionicu tamjanom i da se deca pomole, kako bi se “zaštitili” od virusa, piše portal Nova.rs.

Kako se navodi u tekstu, veliki deo roditelja je prihvatio njenu ideju, a majku koja se toj ideji usprotivila trenutno “linčuju” na pomenutoj grupi.

“Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu ‘Oče naš’?”, napisala je učitelica, koja inače drži i časove veronauke u školi, na dan pre početka polaska u školu.

Sudeći prema porukama, roditelji su glasali 18 “za” i petoro “protiv”. Među njima se našla i majka deteta koju sada okrivljuju da je “minirala” celu ideju, samo zato što ih je podsetila da živimo u sekularnoj državi i da u razredu postoje i deca druge veroispovesti, kao i ona koju roditelji ne vaspitavaju u religioznom duhu.

“Mi smo i dalje sekularna država i imamo neki Ustav koji bi trebalo da se poštuje, kao što se moraju poštovati i prava deteta. Zbog stave koji sam iznela trenutno me ‘linčuju’ na roditeljskoj grupi, a stvari su otišle toliko daleko da razmišljamo da dete prebacimo u drugu školu. Ja zaista nemam ništa lično protiv učiteljice, niti protiv religije, samo smatram da njoj nije mesto u školi, mimo časova veronauke za onu decu čiji su se roditelji opredelili za to”, rekla je za Nova.rs ova Novosađanka i napomenula da nije bila jedina sa ovakvim stavom, ali ga je jedina iznela javno.

Da se u školu ide po znanje, a ne po uverenje, saglasan je i roditelj još jednog deteta koji se nije složio sa predlogom učiteljice.

“Po meni, tu nema šta ni da se glasa niti diskutuje. Moje dete u školu ide da bi se obrazovalo, a isključivo je na nama kao na roditeljima da odlučimo da li ćemo ga vaspitavati kao vernika ili ateistu i niko nema prava da tu odluku donosi umesto nas”, rekao je ovaj otac.

U pomenutom odeljenju, kako saznaje portal Nova.rs, osim dece koja umesto veronauke idu na časove građanskog vaspitanja, ima i dece drugih veroispovesti, što je ovakav predlog učiteljice dodatno učinio problematičnim. Uz sve to, kako navodi Nova.rs, posebno je zabinjavajuća i ideja da prosvetna radnica smatra da tamjan i molitva mogu da zaštite od korone.

Uprkos tome što je predlog učiteljice većinski usvojen na viber grupi od strane roditelja, uprava OŠ “Ivo Lola Ribar” ipak nije uvažila ovo viber “glasanje”.

Izvor: Nova.rs

8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Богу хвала
04/09/2020 09:53

Тако и треба.

inbound7904486465089380456.png
vlada
04/09/2020 10:08

Srednji vek se vratio definitivno. Samo bezanija odavde je spas.

Marko
04/09/2020 10:11

“Po meni, tu nema šta ni da se glasa niti diskutuje. Moje dete u školu ide da bi se obrazovalo, a isključivo je na nama kao na roditeljima da odlučimo da li ćemo ga vaspitavati kao vernika ili ateistu i niko nema prava da tu odluku donosi umesto nas”, rekao je ovaj otac.”
 
Sve je rekao. Ne moze uciteljica o tome da odlucuje vec uprava skole. Neki red mora da se zna.

Ns
04/09/2020 11:24

Bravo za učiteljicu.
Tamjan ima antibakterijsko, antifungalno i antivirusno dejstvo.
Informišite se malo pa onda pišite članak “novinari”!

Zeljko
04/09/2020 12:17

Predlažem da istrazite moc tamjana i da o tom u sto kracem vremenskom roku objavite tekst, kako bi ovi sto su hejtovali zenu uvidjeli da bi paljenje tamjana ubilo 90% mikroba i ocistilo vazduh i to ne samo na taj dan kad se palio. Tamjan se koristi u raznim kulturama i veroispovestima a i molitvu je mogao prilagoditi svako sebi, ne vidim sta je toliko senzacionalno ili tragicno da bi bila vest a i naslov je ne primeren.Nije zena ubica, pljackas i sl. Htela je da se pomoli za zdravlje dece bez obzira na veroispovest …. Pitam se da li… Učitaj još »

Obična osoba
04/09/2020 12:29

I sam sam ateista ali “Oče naš” ima mnogo veće značenje za naš narod i našu istoriju nije to nesto sad novo pa da se forsira to je nesto sto veže naš narod stotinama godina unazad,
Tako da ne vidim frku oko toga neće im škoditi možda im i pomogne jednog dana u ne volji

Last edited 2 godine ranije by Obična osoba
Ivana
04/09/2020 15:04

Skoro sam se vratila sa razmene djaka u SAD, tamo se često mole, i religija se poštuje. Kad oni govore svoju molitvu ja kažem u sebi svoju i ok. Ko je ateista ćuti i to je ok. Ako većina želi da se pomoli, to ne znači da svako mora.

Ljilja
04/09/2020 16:25

Inace znam da je tamjan zdrav sad za molitvu bas i ne mora al sta fali tamjanu