Foto: Čepom do osmeha

Bliži se kraj godine, iza nas je težak period i ono što nas očekuje veoma je neizvesno. Uprkos tome udruženje “Čepom do osmeha” uspešno sprovodi akcije sakupljanja plastičnih čepova kako bi osnažili i pružili podršku pojedincima i porodicama osoba sa invaliditetom.

Iz udruženja “Čepom do osmeha” rekli su za naš portal da i u toku ove godine humanost nije izostala.

– Složili bi se da se iza nas nalazi težak period, ali i da je ono što nas očekuje veoma neizvesno. Kroz aktivnosti i delovanje udruženja “Čepom do osmeha”, pokušavamo da skrenemo pažnju i probudimo svest o tome koliko je zaštita životne sredine važna i nepresušna tema i u kojoj meri je povezana sa svim segmentima života, uključujući i opšte zdravlje, kao i situaciju koja se tiče pandemije virusa.

Kako su iz udruženja naveli odziv građana za učešće u akcijama, bez obzira na situaciju u ovoj godini bio je velik.

– Što se odziva građana za učešće u akciji i njihove humanosti tiče, moramo da istaknemo da ni ovog puta humanosti nije nedostajalo. Bez obzira na situaciju koja je za sve nas bila nepoznata, ljudi nisu zaboravljali da budu humani i da misle o dobrobiti drugih, ne samo kada je reč o sakupljanju plastičnih čepova, već i o pružanju različite vrste pomoći najugroženijima i onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Udruženje je istaklo da je velika pomoć dolazila i od strane koordinatora i volontera širom Srbije, koji su u jeku pandemije davali sve od sebe kako bi akcija nesmetano tekla. – To je energija koja nas pokreće i ne dozvoljava da odustanemo.

U toku 2020. godine, uručeno je pet vrednih pomagala u različitim gradovima širom cele Srbije. Među uručenim pomagalima nalaze se prenosni računar prilagođen potrebama slepih osoba, elektromotorna invalidska kolica, hodalica Dynamico, dečja invalidska kolica i šetalica sa podlaktnim držačima.

Najveća nagrada za rad je dečiji osmeh, kao i beskrajna zahvalnost roditelja, sa kojima ostvarujemo kontakt kao sa članovima porodice i održavamo prijateljstvo i nakon dodele pomagala.

– Shodno tome da je količina sakupljenih čepova bila manja od uobičajene, ali zbog toga što su čepovi bili nedostupni za preuzimanje tokom vanrednog stanja, uspeli smo da ostvarimo sve zadate ciljeve, dinamikom kojom je to bilo moguće. Kao i do sada, potrudili smo se da svako dete dobije pomagalo odgovarajuće njegovim potrebama, koje će mu olakšati život i obrazovanje.

U sledećoj godini udruženje “Čepom do osmeha” čeka puno aktivnosti i obaveza, manifestacija, sajmova, sklapanja mozaika od plastičnih čepova, održavanje edukativnih radionica u predškolskim i školskim ustanovama, i mnoge druge…

– Ono za šta smo uložili dosta truda, jeste pripremanje Inicijative za unapređenje zaštite životne sredine – „Zelena regija Evrope – Vojvodina bez zagađenja“. Aktivnosti koje smo osmislili su diversifikovane i imaju za cillj da mobilišu građane i javne aktere da se uključe na raznim nivoima, kako bi do 2023. godine, AP Vojvodina bila evropski zeleni region.

Udruženje “Čepom do osmeha” odlikovano je nagradom „Pokretači promena“ u 2020. godini, u kategoriji „Prvi glas građana“, od Beogradske Otvorene Škole (BOŠ) i Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID).

– Definitivno smo rešeni i spremni da načinimo promene u društvu i to je ono što su kako građani, tako i institucije, privredni subjekti i organizacije civilnog društva prepoznali.

Osim priznanja, nagrada je podrazumevala i novčana sredstva u iznosu od 1000 dolara, a udruženje je odlučilo da tu nagradu usmeri za kupovinu narednog pomagala – tastature na Brajevom pismu, za slepog dečaka, Mateju Guran iz Pančeva

N.S.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Boriša
30/12/2020 23:34

Hvala na u ime svih volontera Čepom Do Osmeha