UDRUŽENJE NOVOSAĐANI 1989: Inicijativa da Novi Sad dobije spomen park HEROJA KOŠARA

       

Udruženje Novosađani 1989, pokrenulo je inicijativu da Novi Sad dobije istrojiski spomen park posvećen HEROJIMA KOŠARA, mladićima koji su nesebično dali život za svoju otadžbinu u borbi sa daleko brojnijim agresorima.

Iz ovog udruženja su za naš portal naveli da se trenutno radi na traženju lokacije za ovaj park i nadaju se da će javnost dobro prihvatiti ovu ideju, jer su ovi hrabri momci to svakako zaslužili.

Podsetimo, pre mesec dana pojavila se i inicijativa da Novi Sad dobije koji će biti nazvan po ovim herojima. Podsetimo, Beograd je ovaj Bulevar već dobio u produžetku mosta na adi na Novom Beogradu.

Udruženje Novosađani 1989, svoj rad će pretežno posvetiti prikupljanju pomoći za porodice Heroja Košara i stalnom podsećanju na to ko su bile prave patriote i heroji zahvaljujući kojima mi sada živimo u miru i blagostanju.

Bitka na Košarama ili Pakao Košara bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane regularnom Vojskom Republike Albanije i NATO avijacijom. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadača i spreči njihov ulazak na KiM. Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.

Sledeće godine biće obeleženo 20 godina od ove bitke.

BONUS VIDEO

Autor: nsuzivo.rs

 

1
Komentari:

1 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
1 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Firma

Svaka cast,junaci su to zasluzili.