Udruženje Novosađani 1989, pokrenulo je inicijativu da Novi Sad dobije istrojiski spomen park posvećen HEROJIMA KOŠARA, mladićima koji su nesebično dali život za svoju otadžbinu u borbi sa daleko brojnijim agresorima.

Iz ovog udruženja su za naš portal naveli da se trenutno radi na traženju lokacije za ovaj park i nadaju se da će javnost dobro prihvatiti ovu ideju, jer su ovi hrabri momci to svakako zaslužili.

Podsetimo, pre mesec dana pojavila se i inicijativa da Novi Sad dobije koji će biti nazvan po ovim herojima. Podsetimo, Beograd je ovaj Bulevar već dobio u produžetku mosta na adi na Novom Beogradu.

Udruženje Novosađani 1989, svoj rad će pretežno posvetiti prikupljanju pomoći za porodice Heroja Košara i stalnom podsećanju na to ko su bile prave patriote i heroji zahvaljujući kojima mi sada živimo u miru i blagostanju.

Bitka na Košarama ili Pakao Košara bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane regularnom Vojskom Republike Albanije i NATO avijacijom. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadača i spreči njihov ulazak na KiM. Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.

Sledeće godine biće obeleženo 20 godina od ove bitke.

BONUS VIDEO

Autor: nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Firma
21/12/2018 18:05

Svaka cast,junaci su to zasluzili.