Korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru dva konkursa, za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, i konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, u 2018. godini , dodeljena su danas, 12. decembra, 34 ugovora.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević uručio je ugovore korisnicima.

Dr Radojević je u okviru potpisivanja ugovora po osnovu ove dve konkursne linije, posebno istakao značaj prepoznavanja potrebe da se po prvi put sufinansira i  nabavka specijalizovane priključne mehanizacije, neophodne za organsku proizvodnju.

Cilj proširenja mogućnosti  konkurisanja u oblasti organske proizvodnje, bio je da se proizvođačima organske hrane omogući da lakše dođu do poljoprivredne mehanizacije, i kako je Radojević istakao, proizvodnju učine efikasnijom i time postanu konkurentniji na tržištu.

Govoreći o podsticajima u okviru drugog konkursa, koji je namenjen uvođenju i sertifikaciji sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, što podrazumeva i oznaku geografskog porekla, Radojević je naveo da se po ovom osnovu realizuje četiri ugovora. Ukupna vrednost je dva miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata nešto više od polovine sredstava.

On je je naveo da je ovaj konkurs još jedan dobar način da se ojača pozicija naših poljoprivrednika  kroz jasno prepoznavanje i dobijanje novog kvaliteta naših domaćih proizvoda.

Dr Radojević je izneo da i u narednoj godini očekuje  značajno interesovanje za ove linije, uz uverenje da će  poljoprivredni proizvođači sa teritorije Vojvodine iskoristiti sva sredstva koja su im stoje na raspolaganju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments