Novi Sad se svrstao među gradove u Srbiji koji imaju biblioteke na otvorenom.

Akcija (U)lične biblioteke se realizuje u okviru projekta „Šta nam teško“. U Novom Sadu postavljene su biblioteke na otvorenom na čak tri lokacije. Kako saznajemo, prvobitna ideja je bila da se biblioteke smeste u tri parka u gradu, što nije bilo moguće zbog epidemije Kovid 19, te su one trenutno postavljene ispred Pozorišta mladih, ispred Galerije Matice srpske i u Puberaju.

– Kad je raspisan konkurs i odlučili smo, kao i prošle godine, da osmislimo nešto što bi bio naš doprinos kulturi u gradu. Biblioteke na otvorenom su već poznata stvar u svetu, a polako se ideja usvaja i kod nas – rekla je za naš portal Isidora Ratajac, predsednik Leo kluba Mileva Marić Ajnštajn. – (U)ličnu biblioteku može da koristi bilo ko, a njena čar je što knjige možete da čitate na klupi u parku, u neposrednoj blizini, ili kod kuće, i da sve to funkcioniše po principu zamene knjiga: dam svoju staru knjigu, a uzmem drugu, ili samo pozajmim knjigu dok čuvam dete u parku.

“Poenta je uzeti knjigu umesto telefona u ruke!”

Rajac je objasnila da je njihova zamisao da se biblioteke kreću po raznim lokacijama kada se zadovolje potrebe na zatečenom mestu, što će biti moguće kad bude bolje vreme. Lokacije su pažljivo birane tako da privuku različite starosne i socijalne grupe. Odabrano je Pozorište za najmlađe, Puberaj za mlade i Galerija za malo starije građane, čemu je prilagođena i ponuda knjiga.

– Koliko čujemo ljudima je zanimljiva inicijativa, akcija je i dalje na početku te čekamo da vidimo da li će se održati na duge staze – rekla je Isidora.

Pitali smo građane kako im se dopada ideja o biblioteci na otvorenom i da li će koristiti usluge biblioteka? – Nisam čula za tu ideju, ali svakako mislim da ljudi treba što više da čitaju – rekla je za naš portal Nadica Bajić. – Ne nisam primetila, ali svakako je odlična ideja. Podržavam sve što nema veze sa mobilnim telefonom, igranjem igrica. Ovo je stvarno super, sigurno ću posetiti i uzeti knjigu – kaže Nikolina.

Od drugih sugrađana takođe smo čuli pohvale za odličnu ideju. Većina naših sagovornika spremna je da čita knjiga (U)ličnih biblioteka. Projekat „Šta nam teško“ finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a sprovode ga Mladi istraživači Srbije sa partnerima.

Autor: N.S.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragana
13/01/2021 21:16

Predivna ideja, u Holandiji sam videla ulične biblioteke na igralištu i u parkovima, uz kaficu ili čaj u termosu knjiga je pravi užitak.