Foto: fejsbuk/ffns
Nastava za oko 50 hiljada studenata Univerziteta u Novom Sadu počeće u ponedeljak. Ova akademska godina, počeće slično kao i prethodna, ali s obzirom da svaki fakultet ima autonomiju odlučivanja, ne postoji univerzalno pravilo i odluka za sve, potvrđeno je za NS Uživo iz Rektorata.

-Prva i osnovna postavka su mere koje je Krizni štab propisao, ali naravno da one ne mogu biti generalne za svih 14 fakulteta i 3 Instituta unutar Univerziteta. Pokušaće se krenuti sa klasičnom nastavom, ali sa manjim brojem studenata i poštujući dozvoljeno rastojanje. Pratićemo epidemiološke mere. Činjenica je da je ovog oktobra mnogo više zaraženih nego prošlog.Bitne su opšte mere, pranje ruku, dezinfekcija, nošenje maski.  – kaže rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dejan Madić.

Kako pojašnjava Madić, normalno je očekivati da Filozofski fakultet koji ima uglavnom amfiteatarsku nastavu se razlikuje od Medicinskog gde je bitan praktični deo u bolnicama ili Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja gde je moguće doći u kontakt sa eventualno zaraženom osobom, dok se praktikuju vežbe.

Fakulteti u Novom Sadu imaju autonomiju odlučivanja kako će organizovati nastavu u skladu sa tim šta su potrebe i studenata, ali i fakulteta, te na nivou Univerziteta nastava će u većini slučajeva početi kombinovano i po klasičnom modelu, što je prioritet za sve brucoše, dodaju sa Novosadskog univerziteta.

Rektor podseća da je prošle godine bilo daleko manje zaraženih u ovo vreme. Iako se krenulo po klasičnom i kombinovanom modelu, već za mesec dana, nastava na celom Univerzitetu bila je prebačena na onlajn model.

Dodaje i da je Medicinski fakultet, Univerzitetu u Beogradu, uveo kovid propusnice, ali to nije slučaj na novosadskom, niti je u planu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments