Predstava „Crni” inspirisana viteškom dramom Ištvana Baloga “Crni Đorđe” u adaptaciji Roberta Lenarda i u režiji Žanka Tomića igra se večeras, 13. marta od 19 časova u Novosadskom pozorištu (Ujvideki sinhaz).

U Novosadskom pozorištu kažu da je ovo možda jedan od najneobičnijih projekata do sada, ne samo Ujvideki sinhaza, nego u pozorištu u Srbiji uopšte. Naime, tekst iz 18. veka, o srpskom junaku Karađorđu, na mađarskom jeziku, iz pera mađarskog pisca Ištvana Baloga, režira Žanko Tomić.

‘’ Karađorđa nepopustljivo strasno i furiozno igra sterijanac Arpad Mesaroš a njegovu ljubu Anđeliju očaravajuće slika Gabriela Crnković. Odavno u našem pozorištu nije napravljeno nešto tako pajtonovski bizarno duhovito’’, kažu u pozorištu.

Prema rečima autora adaptacije Ferenca Nemeta, ovaj tekst iz 1812. godine biće kuriozitet ove sezone Novosadskog pozorišta.

‘’Mađarski tekst o srpskom heroju Karađorđu koji je napisan za vreme Prvog srpskog ustanka koristi jedinstvenu optiku narodnog heroja iz ugla mađarskih herojskih mitova, sa naivnošću romantičarskog duha. Romantičarski duh, naravno, postane ironičan u pristupu adaptacije i režije Žanka Tomića. Ispostaviće se da je to postdramski teatar o tome kako jedna nacija vidi istoriju, ili sadašnjost, druge nacije…” , kaže Nemet.

Reditelj Žanko Tomić kaže da je u pitanju sasvim novi komad, nasatao novim pisanjem Roberta Lenarda.

’ Balogov komad se bavi munjevitim usponom junaka Crnog Đorđa od usamljenog prognanika do narodnog vođe koji na kraju osvaja i Beograd, o narodnoj buni zvanoj Prvi srpski ustanak. Naš akcioni mjuzikl se, međutim, bavi pitanjem: kako bi izgledao Poslednji srpski ustanak. Pa, kao i uglavnom sve oko nas – parodično”, kaže Tomić.

autor: nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments