Globalni lider u proizvodnji čokolade, švajcarska kompanija “Beri Кalebo” sledeće nedelje počinje izgradnju fabrike u Novom Sadu, potvrdio je za emisiju “Grad i mi” gradonačelnik Miloš Vučević.

Fabrika će biti izgrađena na parceli koja se nalazi na putu ka Zrenjaninu, na izlazu prema auto putu E 75, a investitor planira da osim proizvodnje, u saradnji sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu pokrene i naučno–istraživački centar, kao i akademiju za razvoj tehnologija u oblastima proizvodnje čokolade i kakaoa.

“Dobili smo premijum brend iz prehrambene industrije i to je investicija koja je višestruko značajna, jer će uticati na brendiranje Novog Sada, pored naravno povećanja proseka plata i broja zaposlenih”, kaže gradonačelnik Novog Sada.

Od ranije je poznato da su se za dolazak te kompanije borile sve zemlje regiona, ali investitor je odlučio da u Novom Sadu izgradi prvu fabriku u ovom delu Evrope.

Vučević najavljuje da se uskoro očekuje dolazak velike nemačke fabrike “Boš male turbo sistemi”, koja će pogon graditi u zoni Sever 4. Pored dolaska novih investitora u Novi Sad, očekuje se i realizacija kapitalnih projekata u okviru Investicionog plana “Srbija 2025” za Novi Sad. To su projekti koji se odnose na izgradnju i rekonstrukciju kanalizacione i vodovodne mreže u pojedinim delovima grada, i proširenje i izgradnju novih škola i obdaništa, kao i rekonstrukciju Spensa, ističe gradonačelnik.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments