Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sinišom Jokićem obišao podgrađe Petrovaradinske tvrđave kako bi video napredak radova na obnovi fasada u tom delu grada.

Krajem maja tekuće godine taj Zavod je započeo čitav projekat koji podrazumeva obnovu ukupno 21 fasade u četri faze, nad čime stručnjaci Zavoda sprovode stručni nadzor.

Radovi obuhvataju kompletnu obnovu oštećenih i degradiranih elemenata uličnih fasada, radove na restauraciji i konzervaciji malterske plastike, detalјa izvedenih iz gipsa, terakote, restauraciju fasadne stolarije i vajarskih dela-figura svetaca u nišama pročelјa.

Stara originalna stolarija se restaurira– konzervira i farba, uz zamenu potpuno degradiranih elemenata. Ovim radovima obuhvaćena je i fasadna strana prozora sa spolјašnjim krilima, a takođe se konzolne svetilјke javne rasvete od kovanog gvožđa restauriraju i konzerviraju.

Zadovolјan sam kako napreduju radovi i uveren sam da ćemo uskoro svi biti svedoci povratka starog sjaja Podgrađa naše novosadske lepotice, Tvrđave. Prve dve faze radova su uspešno okončane, čime je ukupno 11 objekata obnovlјeno, za treću fazu potpisano je osam ugovora“,  rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: www.novisad.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments