Uskoro stiže 13 mercedesovih autobusa u Novi Sad

       

U Novi Sad bi u skorijoj budućnosti trebalo da stigne novih 13 solo niskopodnih autobusa za gradski saobraćaj s ugrađenim motorima s pogonom na komprimovani prirodan gas (CNG) i to marke “Mercedes–Benc”, budući da je na nedavno završenom tenderu gradski prevoznik dodelio ugovor kompaniji “Star Import”, koja je, po informacijama s interneta, generalni distributer za Srbiju kompanije “Dajmler”, čuvenog auto-giganta.

Ugovor još uvek nije potpisan zbog toga što nije istekao rok žalbe, te nije poznato kada bi građani u novim autobusima mogli da se voze, premda se u odluci o dodeljivanju ugovora navodi da je rok isporuke od potpisivanja ugovora između 150 i 175 dana.

Iako nije bila najniža, ponuda beogradske kompanije “Star Import” je od ukupno četiri na sprovedenom tenderu jedina prihvaćena, dok su uz objašnjenja preostale tri bile odbijene i ocenjene kao neodgovarajuće. Svakako je iznenađujuće to što su na tender stigle četiri ponude, budući da se na prethodnima uglavnom javljalo po jedno preduzeće. Generalni distributer “Mercedes–Benca” za Srbiju ponudio je za kupovinu autobusa oko 287,6 miliona dinara, bez PDV-a.

Gradski prevoznik je u javnoj nabavci zahtevao da novi autobusi imaju minimum 30 mesta za sedenje, odnosno minimum 28 putničkih, jedno za smeštaj kolica za osobe s invaliditetom i jedno vozačko. Autobusi treba da budu takvog kapaciteta da mogu da prime do 90 putnika. Кao i prethodno nabavljeni, autobusi će imati klima-uređaje i rampe za ulaz, odnosno izlaz putnika s invaliditetom. Novina je ovoga puta to što se zahtevalo da vozila imaju ugrađen Nji-Fi – bežični internet uz mogućnost povezivanja na mrežu za najmanje 30 putnika istovremeno. Takođe i da budu opremljeni video-nadzorom, koji bi neprekidno snimao unutrašnjost vozila i kompletni prostor za vozače i njihova lica, putnički deo prostora i deo oko svih vrata, prostor ispred vozila, te ulaz i izlaz. Osim toga, trebalo bi da snimaju i zvuk u prostoru vozačke kabine.

JGSP je nedavno posredstvom firmi “Autobus” i “Feniksbus” kupio i osam novih autobusa srednje veličine, takođe s pogonom na CNG, a građani bi u njima trebalo da se voze već na jesen. Za njihovu nabavku izdvojeno je oko 99,9 miliona dinara. U naredne dve godine očekuje se i obnova 50 odsto voznog parka JGSP-a, što je nedavno najavio gradonačelnik Miloš Vučević.

On je kazao da će rebalansom budzeta Grad izdvojiti dodatni novac da se kupi još 37 autobusa. To se može videti i na sajtu JGSP-a, koji najavljuje tender za nabavku 20 zglobnih niskopodnih autobusa i 17 solo na prirodni gas. Gradonačelnik je, takođe, nagovestio da se 2020. godine očekuje nabavka čak 50 vozila na gas.

Podsetimo, ta investicija je ocenjena kao “krajnje opravdana”, budući da je prosečna starost voznog parka JGSP-a veća od 13 godina, a karoserija više od devet. Osim toga, kupovinom autobusa na CNG uticalo bi se na zaštitu životne sredine, poboljšanje bezbednosti u saobraćaju i komforniji prevoz putnika u savremenijim autobusima, klimatizovanim i konstruktivno prilagođenim za prevoz svih kategorija putnika, uz zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom i majki s decom.

Izvor: Dnevnik

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Danica
29/05/2019 10:41

Molimo za autobuse na struju!

žalosni gsp
29/05/2019 11:21

Valjda je ovi novi kretati na vreme i voziti u okviru propisanog vremena, kad već ovi stari to ne znaju…

Aleksa
29/05/2019 16:14

Sve je to lepo ali koji k je “Nji-Fi”..