Uspeh vojvođanskih privrednika ugovor vredan pet miliona dolara

       

U Narodnoj Republici Kini, u Šangaju održava se prvi i najveći svetski sajam izvoznika u zemlju domaćina ,”China International Import Expo 2018 – CIIE“, kome je prisustvovao Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković.

O značaju Sajma govori i činjenica da ga je u prisustvu delegacija i zvaničnika iz celog sveta, lično otvorio predsednik NR Kine, Si Đinping.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u prethodnom periodu, vodio je intenzivnu komunikaciju sa kineskom pokrajinom Džeđang, značajno unapredivši privrednu saradnju koja je rezultirala uspešnim nastupom vojvođanskih privrednika, te ugovorom vrednim pet milona američkih dolara.

Predstavnik novosadske kompanije ,”Stoteks AD“, Gordan Bašić je potpisao ugovor sa kineskim partnerom, kompanijom ,”Yuhuan guoyang import & export co ltd“ o izvozu prehrambenih proizvoda u 2019. godini, u vrednosti od pet miliona dolara. Ugovor predviđa izvoz dodatnih količina roba u vrednosti od novih pet miliona dolara i u 2020. godini. Kineskom tržištu, kompanija ,”Stoteks AD“ iz Novog Sada plasiraće zamrznuto povrće i voće, dzemove, jestivo suncokretovo ulje i vino.

Ceremonija potpisivanja se odvijala u prisustvu brojnih visokih zvanica na međunarodnoj konferenciji posvećenoj promociji privrede grada Taidzu, a svečanom potpisivanju je prisustvovao potpredsednik Đoković, koji se nakon toga sastao i sa gradonačelnikom grada Taidzu, Džang Bingom.

Taidzu je sedmomilionski grad i jedan od najznačajnijih industrijskih centara u kineskoj pokrajini Džeđang, i početna tačka projekta ,”Jedan pojas – jedan put”. Prilikom susreta, zvaničnici ovog velikog kineskog industrijskog centra su izrazili želju da saradnju sa AP Vojvodinom podignu na viši nivo bratimljenjem sa nekom od lokalnih samouprava u Vojvodini, u čemu će im biti pružena institucionalna podrška i pomoć Sekretarijata.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments